Gjengedal har ikke kjøpt et eneste nytt plagg til seg selv. I tillegg til å spare miljøet, har hun regnet ut at hun har spart 50.000 kroner.

– Jeg blir helt på gråten når jeg ser hvilke avgjørelser norske myndigheter tar i miljøspørsmål. Vi må handle nå, ikke sette oss mål om å redusere så og så mye innen ti år. Det holder ikke. Det er tidsperspektivene som er helt på villspor, sier hun.

– Politikerne må legge bedre til rette slik at folk skal ta rette valg. Det gjelder også kollektivtrafikken. Vi skulle hatt en bilfri dag i uken, der det ikke er lov å kjøre bil, så får folk finne ut hvordan de skal ordne seg, sier Gjengedal.

– Hva er dine personlige miljøtiltak?

– Varmepumpe, sparepærer, å prøve å unngå tørketrommel. Dessuten strekker vi oss langt for å kjøre i én bil fra Øvsttun. Jeg lar ikke lyset stå på, eller vannet stå og renne.

– De beste venninnene mine og meg låner hverandres klær. I hele år har jeg gått med lånte fjær på fester. Jeg følte meg like fin hver gang. Jeg har en liten gutt på to år som arver klær av fetterne sine, og skal oppdras til å tenke naturlig miljøvennlig; ikke sløse og å ta vare på det vi har. Men hjelpe meg, jeg kjører en Audi som spyr ut, og selv om det er diesel, ikke bensin, så har jeg veldig lyst på elbil. Men det er et dilemma å kjøre rundt i en blikkboks med et lite barn.

– Hva er den største globale miljøutfordringen i 2008?

– Politikerne. Hvert lands styre må enda bedre forstå hvor alvorlig dette er.

NYTTÅRSLØFTE: På nyttårsaften i fjor tenkte jeg: la meg gjøre mitt eget lille klimaløfte, og ikke kjøpe noen klær hele 2007. Folk fikk sjokk. Siden har jeg fått mange tilbakemeldinger om at folk er inspirert. Jeg har spart 50.000, men det er i grunnen den største gevinsten. Det er ikke en så himla stor bragd, sier Eli Kari Gjengedal.
Amundsen, Paul S.