ARVID BERENTSEN

Per Orderuds forsvarer, advokat Cato Schiøtz, siterte fredag formiddag fra et politiavhør hvor Lars Grønnerød forklarte at "Per ikke maste om en Uzi, men bare ville ha et sterkere våpen".

Da Lars Grønnerød forklarte seg for retten torsdag, fremkom det at han skal ha opplevd henvendelser fra Per Orderud som "mas" om Uzi. I et politiavhør har 43-åringen forklart at Per Orderud spurte ham om å skaffe denne typen terroristvåpen også etter at han hadde gitt Orderud en 38-kaliber revolver.

Ifølge Lars Grønnerød skal det trippeldrapstiltalte ekteparet Per Orderud og Veronica Orderud (29) ha hatt hånd om to 22-kaliber pistoler på etterjulsvinteren 1999, og byttet inn en av disse pluss 4000 kroner mot revolveren de fikk av 43-åringen påskeaften dette året.

Advokat Cato Schiøtz er ferdig med sin eksaminasjon av Lars Grønnerød. Fredag formiddag er Frode Sullands medforsvarer for Veronica Orderud, advokat Heidi Ysen, i gang med sin utspørring av 43-åringen som med sin forklaring torsdag naglet sin medtiltalte eks-kjæreste Kristin Kirkemo Haukeland (28) til et trippeldrap og to attentat, og Per Orderud til en voldsom iver etter å få tak i kraftige våpen.

I løpet av fredagen skal Kristin Kirkemo Haukelands forsvarer, advokat Tor Kjærvik, stille sine spørsmål til sin klients tidligere samboer. Hvis tiden tillater det, kommer eksaminasjonen av rundt 120 vitner og sakkyndige så vidt i gang.

Rettssaken etter trippeldrapet på Orderud gård i utkanten av Sørumsand natt til pinseaften 1999 har fredag pågått nærmere ti dager. Forhandlingene i Frogner grendehus ligger noe etter tidsskjemaet, men aktoratet har signalisert at det kommer til å frafalle en del vitner.

Adresseavisen / Bergens Tidende / Fædrelandsvennen / Stavanger Aftenblad