Klokken skal stilles til sommertid, og da skal den frem .

Sommertid er en forskyvning av klokketiden i forhold til normaltiden, for å bedre utnytte døgnets lyse timer.

Ideen om sommertid ble fremsatt allerede i 1784 av Benjamin Franklin, men i praksis ble ordningen først prøvd ut under den første verdenskrig. Til å begynne med bare i noen av de krigførende landene (Tyskland, Storbritannia, Frankrike), deretter også i flere andre land, deriblant Norge.

Omstridt

Spørsmålet om sommertid har vært omstridt her i landet, og etter å ha hatt sommertid i enkelte år fra 1945 av, vedtok Stortinget i mai 1965 at dette året skulle være det siste.

Men i 1980 ble sommertid igjen innført, og i Norge følger vi nå sommertiden i EU. Klokken stilles én time frem fra 02.00 til 03.00 om våren og én time tilbake fra 03.00 til 02.00 om høsten.

De fleste industrialiserte land på de nordlige breddegrader har sommertid i månedene mars/april til oktober/november, mens en del land på den sørlige halvkule har sommertid i oktober til februar-mars.

Land som ligger i nærheten av ekvator bruker sjelden sommertid, da daglengden ikke varierer særlig mye i løpet av året. I Europa er det nå bare Island som ikke har sommertid.

Nyttige huskeregler

Det kan gjerne være vanskelig å huske når klokken skal stilles frem og når den skal stilles tilbake, men her er et par huskeregler:

  • En enkel regel er at klokken stilles frem mot sommeren. Om høsten har man sommeren bak seg, og klokken skal da stilles derfor en time tilbake.
  • Tenk på ordtaket «Frem og tilbake er like langt», og bruk det til å stille klokken en time frem om våren og en time tilbake om høsten.
  • Tenk på strofen «Den heile skapning stundar no fram til sumarstid» fra vårsangen «No livnar det i lundar» av Elias Blix.
  • En annen regel er at man tar hagemøblene frem om våren og setter dem tilbake om høsten.
  • På engelsk er en mye brukt huskeregel «Spring forward. Fall back.».

Er sommertid en god ordning? Si din mening i feltet under!

FREM PÅ SØNDAG: Siden vi går mot sommeren, skal klokken skrus en time frem søndag klokken 02.00. ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL