Gledessprederen Hege Schøyen og idrettslaget Freestyle IL fra Oslo ble torsdag tildelt Wenche Foss' Ærespris 2010. Skuespilleren delte selv ut prisen tre dager før sin egen 93-årsdag.

Prisutdelingen var femskyndet på grunn av den populære divaens alvorlige sykdom.

— Jeg kan dø om fjorten dager, forteller hun. (Se video)

— Jeg fikk blodoverføring i går for å kunne dele ut prisen i dag, forteller hun med den ene prisvinneren, Hege Schøyen, ved sin side

årlig pris

— Når Wenche Foss personlig har bedt om at prisen, som deles ut i hennes navn, gis til Hege Schøyen, er det for å uttrykke hengivenhet og respekt til humorformidlingen fra scenen generelt, og til humoristen Hege Schøyen spesielt, heter det i juryens begrunnelse.

At Freestyle IL også fortjener en ærespris, er helt og fullt i Wenche Foss' ånd. Det lille idrettslaget fra Oslo er et tilbud til en gruppe mennesker som ofte blir oversett i samfunnet. Medlemmene har av ulike årsaker nedsatt funksjonsevne, noen har konsentrasjonsvansker, noen har diagnosen ADHD.

— Freestyle IL speiler Wenche Foss sitt samfunnsengasjement, der ingen sak er for liten, ingen for stor. Freestyle IL er en organisasjon som når fram der det offentlige i mange sammenhenger ikke strekker til, ifølge juryen.

Wenche Foss' Ærespris er på 100.000 kroner og skal deles ut årlig til en eller flere mottakere som kan forbindes med Wenches livsglede, formidlingsevne og engasjement.