OGNE ØYEHAUG

— Det er helt klart at det som skjer nå vil ha konsekvenser for andre bransjer, sier Rune Taklo.

Taklo er sjef for dress- og jakkeprodusenten Frislid på Nordfjordeid, en bedrift med 25 ansatte i Norge.

Han sier kundene får mindre å velge i dersom alle de selvstendige klesforretningene blir slukt og styrt av sterke kjeder.

— Når kjedene får for stor makt så ødelegger du mangfoldet i butikkene, fordi kjedene skal ha frem sine egne varer, sier Taklo.

Han mener den enkelte butikk og kjedene kan ha motstridende interesser. De varene som gir størst fortjeneste i butikken trenger ikke å være de samme som er mest lønnsomme for sterke sentralstyrte kjeder.

— Det kjedene er ute etter er å maksimere profitt på kjede- og grossistleddet, samtidig som butikkene så vidt lever, sier Taklo.

Glad for mangfold

Situasjonen i klesbransjen er annerledes enn hva som har kommet frem om forholdene i dagligvarehandelen de siste dagene, ifølge Taklo.

Det koster penger å få en kjedeavtale, men å betale for en bestemt plassering i butikken, eller for å holde konkurrenter ute, har han aldri vært borte i.

— Vi er veldig glad for at det er et stort mangfold på kjøpersiden, sier han.

Taklo anslår at 60-70 prosent av butikkene er selvstendige, slik at innkjøpene bestemmes av hver enkel butikk selv om butikkene er tilsluttet en kjede.

Betaler for kjedeavtale

Anton Skogstad, eier av Skogstad Sport i Innvik i Stryn, bekrefter at det koster å komme inn også hos sportskjedene med bedriftens regntøy og sportsplagg. Pengene går blant annet til markedsføring. Ikke urimelig, mener Skogstad.

— Det står jo massevis av leverandører i kø, sier Skogstad, som er inn hos alle de store sportskjedene.

Men heller ikke han har møtt krav om betaling for å bli gunstig plassert eller for å presse ut konkurrenter.

De aller fleste sportsbutikker er med i en kjede. Men på samme vis som i klesbransjen styrer sportsbutikkene i stor grad innkjøpene selv.

Skogstad får ikke ordrer før han har reist på kjedenes innkjøpsmesser og oppsøkt butikker over hele landet.