– Vi kan tilby dialog om gode retursituasjoner, men ikke for å omgjøre vedtak som alt er fattet, sier Hanssen til NTB.

Han sier det er Politiets Utlendingsenhet (PU) som skal gjennomføre den tvangsmessige utsendelsen samtidig som afghanere skal motiveres til å reise frivillig.

Pressetalsmann for PU, Roar Hansen, sier til NTB at tvangsutsendelsen av afghanere starter i juni, men så langt er ikke en eneste afghaner sendt med tvang til Kabul.

SV kritiserer

Arbeids— og inkluderingsministeren avviser at det er splittelse internt i regjeringen om håndteringen av situasjonen.

I SV er man imidlertid sterkt kritisk.

Under helgens landsstyremøte i regjeringspartiet vil saken bli et tema.

Nestleder Audun Lysbakken i SV er kritisk til politiets aksjon grytidlig fredag morgen, da teltene til de sultestreikende ble revet, og rundt 40 av de sultestreikende ble fraktet til legevakten eller parken foran politihuset på Grønland i Oslo.

Lysbakken mener det nå er viktig å få i gang igjen en dialog med de sultestreikende.

Tar avstand

Fredag ettermiddag ble det kjent at Flyktninghjelpen også tar avstand fra politiaksjonen som ble gjennomført etter anmodning fra byrådslederen og domprost Olav Dag Hauge. De har i stedet tatt initiativ til at det kan opprettes en ny dialog mellom myndighetene og asylsøkerne.

Også Kirkens Bymisjon og Mellomkirkelig råd for Den norske kirke krever at myndighetene må ta nye initiativ for å gjenoppta dialogen med de sultestreikende afghanerne.

– Regjeringen bærer et medansvar for den situasjonen som har oppstått på grunn av den restriktive linjen som ble fulgt i første fase, sier generalsekretær Sturla J. Stålsett i Kirkens Bymisjon.

Hjem til kriminalitet

Leder Aref Joian ved Integrasjonssenteret for afghanske flyktninger og asylsøkere i Norge sier han vil gi SV en orientering om hvilke realiteter Norge godtar dersom afghanerne sendes tilbake nå. Joian er samfunnsøkonom og har bodd i Norge i 13 år.

– Vi ser en oppblomstring av Taliban-tilhengere blant dem som vender tilbake. Dette skjer fordi Taliban er blant de grupperingene som har noe å tilby til dem som returnerer, sier Joian.

Han mener det er et paradoks dersom Norge risikerer å bidra til å destabilisere Afghanistan når vi samtidig bruker masse penger på ha egne styrker i landet.

– Skånsom aksjon

Politiet i Oslo mener de opptrådte skånsomt og tolerant da de natt til fredag fjernet sultestreikende afghanere fra plassen utenfor domkirken i Oslo.

– Ingen ble skadd under aksjonen, som ble gjennomført på en verdig måte, sier politiinspektør Johan Fredriksen.

Han sier målet med aksjonen var å normalisere situasjonen ved domkirkeplassen, det vil si fjerne teltleiren der, og sikre helse og liv for de sultestreikende.

Ifølge Fredriksen kjørte politiet i alt 30 personer til legevakten. Fem-seks av disse ble undersøkt nærmere. Resten ble dimittert fra legevakten raskt, opplyser han.

FORTSATT SULTEN: Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen vil ikke ha noen ny dialog med de sultestreikende afghanerne som fredag morgen ble fjernet fra domkirkeplassen i Oslo. Kort tid etter var de tilbake for å fortsette aksjonen. FOTO: SCANPIX