To brikker har manglet i det puslespillet Stavanger-politiet har lagt siden Nokas ble ranet 5. april 2004: Over 50 millioner kroner av ransutbyttet og han som politiet mener er den siste gjenlevende Nokas-raneren som ikke er tiltalt og dømt: Den 28 år gamle svensk-makedonske Jusuf Hani.

Var i Stavanger Hani kunne lett ha blitt den første som ble pågrepet etter ranet. For allerede dagen etter ranet ble bestekameraten Ikmet Kodzadziku arrestert i Gøteborg. De to hadde beviselig vært i Stavanger på ransdagen.

I stedet ble Hani den siste i rekken. Etter ranet ble han drevet på flukt.

Trolig har Hani oppholdt seg i sitt tidligere hjemland på Balkan siden april 2004. Stavanger-politiet har vært på sporet av ham tidligere, men har ikke hatt nok til å starte en utleveringssak.

Politiet ventet At Hani dukket opp på Stavanger lufthavn like før midnatt mandag kveld, kom ikke overraskende på politiet. De ventet på ham, etter det Aftenbladet får opplyst fra en sentral kilde.

Ifølge Aftenbladets kilde har politiet vært i dialog med Hani om en overgivelse en god stund.

Om Hani vil legge kortene på bordet, noe som for politiet og påtalemyndigheten må bety en tilståelse, gjenstår å se. Kameraten Ikmet Kodzadziku ble dømt til 13 års fengsel, men han påsto først at han og Hani hadde vært på ferie i Stavanger for å kikke på damer.

Da han forklarte seg for Gulating lagmannsrett, endret han forklaringen sin. Han hevdet da at han og Hani hadde levert et større parti med narkotika i Sola-området, men han nektet å oppgi nøyaktig hvor og til hvem. Retten trodde ham ikke.

Dersom han følger samme taktikk som kameraten, og blir funnet skyldig, blir han neppe straffet særlig mildere.

— Deltok sammen med Kodzadziku Hani har vært siktet og etterlyst internasjonalt i over fem år. Nå ga han opp for å bli ferdig med saken en gang for alle.

— Vi la til grunn gjennom hele rettsprosessen at Hani deltok i Nokas-ranet sammen med Kodzadziku, sier statsadvokat Arild Dommersnes til Aftenbladet. Dommersnes var aktor i hovedsaken i tingretten og lagmannsretten sammen med Tor Christian Carlsen.

11 personer deltok i selve Nokas-ranet. Politiet og påtalemyndigheten mener at Hani og Kodzadziku var to av de elleve og at de representerte den fryktede albanerligaen, ledet av Naser Dzeljilji, i Gøteborg. Mange har spekulert i at Nokas-ranerne hadde et utbredt samarbeid med denne ligaen.

Hani har for øvrig valgt samme forsvarer som Kodzadziku, advokat Abdelilah Saeme, som har base i Oslo.