KJETIL OLSEN

Halimi nekter for å ha noe med Stavanger og det brutale NOKAS-ranet å gjøre. Påtalemyndigheten mener imidlertid å kunne klistre Halimi til dødsranet på flere måter.

Da statsadvokat Tor Christian Carlsen fortsatte med sitt innledningsforedrag i dag, varslet han at en kvinnelig ansatt i en Rimi-butikk i Sandnes skal vitne i saken.

Ifølge statsadvokaten handlet Halimi i denne butikken én eller flere ganger i midten av mars i fjor. Dette beviser, ifølge aktoratet, at 26-åringen var i Stavanger-området kort tid før ranet.

— Den ansatte som skal forklare seg for retten, vil kunne knytte tiltalte nummer fem Halimi til den nevnte butikken, sa Carlsen i Stavanger tingrett.

Halimi er én av fem tiltalte som risikerer forvaring dersom han blir dømt etter tiltalen. Aktoratet vil i tillegg til vitneobservasjoner legge frem flere tekniske bevis for å få 26-åringen dømt.

DNA fra en hanske som ble funnet i en av de utbrente fluktbilene, er at av disse bevisene. Politiets teknikere fant dessuten Halimis DNA-profil i lastebilen som ranerne brukte til å sperre politiets utrykning på ransdagen. Her ble det gjort funn på en flasketut.

— Det er dessuten gjort DNA-funn på en magasintaske og en avtrekkerbøyle fra et AG-3-gevær, sa statsadvokaten i retten i dag.

Aktoratet kommer i stor grad til å basere seg på tekniske funn i NOKAS-saken. En annen tiltalt som påtalemyndigheten mener å kunne knytte til den nevnte lastebilen på denne måten, er Metkel N. Betew (27) fra Oslo.

— Det er funnet DNA-profiler som kan knyttes til tiltalte nummer fire Betew, i en sovepose i lastebilen, sa Tor Christian Carlsen i retten.

Betew har hittil nektet å forklare seg for politiet, og nekter all befatning med ranet. Men også Betew vil senere i saken bli klistret til Stavanger av vitner.

Et av vitnene er en kvinne som jobber i en informasjonsskranke i kjøpesenteret Kvadrat i Sandnes.

Hun mener hun fikk en henvendelse fra Betew 22. eller 23. mars i fjor. 27-åringen ville da kjøpe et kart over Stavanger-området.

To uker senere rykket David Toskas tungt bevæpnede ranslag inn i Stavanger sentrum. Der skjøt de seg vei inn i NOKAS-bygningen og drepte politimannen Arne Sigve Klungland (53).