— Det handler om hele hjortestammens fremtid, sier Kristian Myrmel fra Gaular.

I Bergens Tidende fredag gikk Johan Trygve Solheim ved Norsk hjortesenter på Svanøy ut med en sterk oppfordring om å droppe troféjakt for å spare de beste avlsdyrene.

Myrmel støtter helhjertet oppfordringen. I fjor lanserte han konkurransen om å kåre landets minste hjortebukk. Den som feller hjortebukken som kombinerer det minste geviret og den laveste kroppsvekten, vinner konkurransen også i år.

— Jeg ønsker at folk skal få opp øynene for hvor viktig forvaltning av hjortestammen er, sier 28-åringen.

- Må ikke bli hysteri

I fjor var det Geir Helge Østerbø som vant konkurransen «Minste hjortebukk 2011».

Han var på jakt sammen med sønnene sine i Høyanger på sørsiden av Sognefjorden da den lille bukken falt.

— Vi var flere på jakt. Jeg og minstegutten Endre satt på post, mens Lars Martin og Håkon skulle jage. Først kom en kolle springende bare to meter fra oss. Så kom bukken, forteller Østerbø.

De slaktet dyret og hang det i et tre, før de gikk på stølen for å spise niste. Etterpå bar de dyret hjem.

— Det var en stor opplevelse for ungene å være med på, sier faren.

Han synes konkurransen er et artig stunt og er for så vidt enig i at storbukker bør bli spart.

— Men det må ikke bli slik at det ikke blir lov å skyte stor bukk. Vi må unngå at dette blir et hysteri, sier Østerbø.

Nyter synet av dyret

I fjor var det bare syv deltakere i konkurransen. Myrmel håper flere melder seg på årets konkurranse som går helt til 23. desember.

— Dersom 50 jegere skyter små bukker for å delta i konkurransen, blir det 50 store bukker som får brøle neste høst. Det er viktig å ta vare på de store bukkene og de som har potensial til å nå opp, sier den ivrige jegeren.

Selv har han ti års erfaring på jakt, og vet hvor gjevt det kan være å skyte store bukker. Den største han har felt var på hele 150 kilo, men i dag har han større glede av å nyte synet av de største.

— Når du sitter der ute på myren og ser den store bukken strekke hals og brøle. Da føler jeg meg nesten litt høy når jeg klarer å avstå fra å skyte, sier han.

Les mer om konkurransen her!

VINNER I 2011: - Det var stor stas for ungene, sier Geir Helge Østerbø som vant konkurransen om den minste hjortebukken i fjor. Fra venstre Lars Martin Svartemyr, Håkon Østerbø og Endre Østerbø.
Privat
HAR JAKTET I TI ÅR: Kristian Myrmel har selv skutt store bukker. - I dag kan jeg se storbukken komme, nyte synet av ham og la ham gå, sier 28-åringen.
Privat