Arvid Samland slår nummeret til sjefen sin. Han blør fra etkutt i hodet. Det knaser i knust glass under føttene hans mens han går nedtrappen fra 15. etasje. Han får svar etter to-tre ring. Det blir en kortsamtale.

— Hei. Det er Arvid. Er du i orden? Du, det harvært en stor eksplosjon her.

I andre enden av røret er Jens Stoltenberg, som sitter påkontoret sitt i Inkognitogata, drøye halvannen kilometer unna. Statsministerenskjønner med ett at drønnet han akkurat hørte stammet fra Regjeringskvartalet.

— Jeg husker det som en litt pussig samtale. Jegtror ikke statsministeren helt skjønte hvorfor jeg spurte om han var ok, sierSamland to og en halv måned etter at han som den første informerte landetsregjeringssjef om hva som hadde skjedd i Regjeringskvartalet.

  • Les mer om Arvid Samlands historie i BT i morgen.

Voldsomme ødeleggelser

Pulverisert inngangsparti og knuste vinduer preger fortsatt regjeringskvartalet. I dag ble pressen invitert med på befaring.

— Det vil ta tre til fem år før alle ansatte er inne i permanente lokaler, sier Rigmor Aaserud (Ap).

I dag åpnet hun opp for pressen i det sønderbombede Regjeringskvartalet, nesten tre måneder etter bombeangrepet som tok åtte menneskeliv og raserte deler av Oslo sentrum.

Mye av området er fortsatt sperret av, men ødeleggelsene er voldsomme. Inngangspartiet mot Grubbegata er pulverisert. Krateret etter bombebilen er dekket til med presenning.

950 kilo

Den 950 kilo tunge bilbomben sendte en sjokkbølge gjennom hele det sentrale Regjeringskvartalet da den gikk av like før klokken 15.30 fredag 22. juli.

Høyblokka samt tre andre departementsbygninger fikk så store skader at det foreløpig er uklart om byggene i det hele tatt kan settes istand igjen.

Et spørsmål er hvorvidt regjeringens bygg skal være like samlet som de har vært.

— Vi skal vurdere om vi skal ha et samlet regjeringskvartal. Det er praktisk å ha alle bygningene ett sted, men vi må vurdere om det er hensiktsmessig å ha alt samlet på grunn av sikkerheten, sier Aaserud.

Akershus

Statsbygg har engasjert fire entreprenører som har fått i oppgave å rydde og sanere byggene som ble rammet. Rundt 100 personer er i sving på anleggsområdet.

Fortsatt jobber flere tusen departementsansatte i midlertidige kontorlokaler. I september flyttet Statsministerens kontor inn på Akershus festning.

Regjeringen har allerede foreslått å bevilge 250 millioner kroner til rehabilitering av Regjeringskvartalet i 2012.

Totalregningen vil trolig bli mye høyere.