Thomas Sandstø (14) har vært inn og ut av sykehus i Norge og Sverige siden han var seks år gammel.

Han sliter med både bivirkninger og senskader etter ulike typer kreftbehandlinger gjennom mange år. Han sluttet å vokse i fire år og er derfor betydelig kortere enn kompisene.

Drømte om møte

Hver kveld setter Thomas selv sprøyten med veksthormoner, som gir ham litt ekstra høyde.

Kampen for noen ekstra centimeter har han felles med fotballhelten på FC Barcelona, Lionel Andres Messi, som også har tatt veksthormoner som barn. Han er nå 169 ventimeter høy og verdens beste fotballspiller.

— Jeg sa på spøk til mamma at det kunne vært kult å treffe Messi, sier Thomas.

Da mamma Kristin Grace Lund hørte det, tok hun kontakt med et av styremedlemmene i sønnens favorittklubb, FC Barcelona. Thomas drømmer også om å bli fotballspiller når han blir frisk.

Mor fikseren

— Jeg sporet opp et av styremedlemmene i FC Barcelona på Facebook og sendte en melding der jeg fortalte om Thomas. Jeg spurte om det var noen muligheter for at han kunne få treffe Messi når vi skulle til Spania på ferie, sier Lund.

De ble raskt invitert til Barcelona på både kamp og stjernetreff og dro på tur sammen med Se og Hør 17. august.

Ikke en hvilken som helst fotballkamp, men et stjernespekket oppgjør mellom FC Barcelona og Real Madrid. Både onkelen og Thomas' bestevenn Fredrik fikk være med.

Dette er den største kampen i Spania og den kalles bare El Clásico.

— Det var stort, det største jeg har opplevd, sier Thomas.- Vi fikk de flotte plassene på kampen. Det var utrolig kjekt, sier hun.

Ekstra stas var det å få snakke med Francesc Fabregas i Soler som hadde sin debut for FC Barcelona i denne kampen. Han kommer fra Arsenal, som er Thomas' favorittlag i den engelske serien.

Sjokket

Mamma har vært med Thomas på alle sykehusinnleggelser og kontroller siden den forferdelige dagen for åtte år siden. Hun tok ham med på barneklinikken fordi hun var bekymret for et sår på leppen hans. Han ble innlagt umiddelbart og fikk den sjeldne diagnosen alvorlig aplastisk anemi.

— Det var et sjokk å bli innlagt og vi sto plutselig på en avdeling full av barn uten hår og med maskiner koblet til seg. Vi skjønte ingenting og trodde vi var kommet feil, sier Lund.

Det ble begynnelsen på åtte år med blodoverføringer, cellegift og stråling. Allerede på syvårsdagen fikk han ny beinmarg for første gang.

Det er bare når han har lagt i koma at han har sluppet unna. Mamma Kristin Grace Lund

Nå går Thomas i 9. klasse og synes det går greit. Han henger med faglig selv om han har vært mye på sykehus.

— Mamma har alltid vært nøye på at jeg gjør lekser selv om jeg er syk. Det er ikke alltid vi gjør så mye, men jeg har gjort litt hver dag, sier han.

— Det er bare når han har lagt i koma at han har sluppet unna, sier moren med et smil.

Stjernetreffet

Begge synes stjernemøtet med fotballspillerne i FC Barcelona var helt fantastisk.

— Det sto masse folk utenfor når de kom for å trene, selv om de bare fikk se bilen, for spillerne ble kjørt inn og ut av stadion. Og de hadde mange sikkerhetsvakter, sier Thomas, som etter kampen fikk hilse på alle fotballheltene sine.

Både mor og sønn fikk signerte Barcelona-drakter og andre effekter med seg hjem.

— Mamma fikk til og med fotballskoene mine signert av Messi. Det å få treffe Messi var en opplevelse vi aldri glemmer, sier Thomas.

Elsker fotball

— Thomas har spilt fotball som nyoperert, med kateter surret fast til kroppen og med alle skavanker som går an å ha. Han har fått grei beskjed om å ikke spille noen ganger, men da blir han så lei seg, sier Lund.

Hun forteller om en gutt som er genuint opptatt av fotball og som selv når han har vært i en døs i en sykehusseng, har livnet litt til hver gang noen begynner å snakke om fotball. Dette er en gutt som ikke har tid å være syk, for der er altid en fotballkamp like om hjørnet.

— Jeg tror at fotballen har vært det som har reddet ham gjennom alle årene med sykdom og behandling. Bare jeg snakket litt om fotball, så var han i gang og tenkte på at han skulle spille kamp på lørdagen, sier Lund.

En gang da han spilte uten lov kom legen tilfeldigvis forbi på tur med hunden sin. Da fikk de Thomas av banen i rekordfart så legen ikek skulle oppdage det.

— Han har lagt på sidelinjen og vridd seg i smerter, men så når han får komme på banen og spille, så er det som han glemmer alt. Han har vært syk hele barndommen sin og kan ikke være bare syk. Han har fått være med på fotball og klasseturer, men det betyr jo at jeg har vært fast inventar og med på alt også, sier mor.

Traff naken Maradona

Det er ikke første gang hun fikser et strålende lyspunkt for gutten sin. Da Diego Maradona var i Bergen var han tydelig mediesky. Hennes forsøk på å få til et treff for Thomas, ble aldri noe av. Men så skulle Thomas til Stockholm på behandling samtidig med fotballidolets besøk der. Da ble det full klaff.

Jeg ble selvfølgelig stoppet i døren, men Thomas ble hevet inn i Globen med et Come on, amigo og traff en naken Maradona som satt i garderoben og røykte sigar.

— Jeg ble selvfølgelig stoppet i døren, men Thomas ble hevet inn i Globen med et Come on, amigo og traff en naken Maradona som satt i garderoben og røykte sigar. Thomas fikk autografen på Argentina-drakten sin. Den drakten tok han også med til Barcelona, der han fikk Messi sin autograf på samme drakten. Messi er jo også fra Argentina.

— Vi fikk med oss en hel bag med FC Barcelona-effekter og alt er signert. Dette var virkelig en opplevelse som vi aldri kommer til å glemme, sier Thomas.

TØFF KAMP: Thomas Sandstø på ny behandling ved Haukeland Universitetssykehus denne uken.
BJØRN ERIK LARSEN
EL CLASICO: Thomas Sandstø og bestevennen Fredrik Pallesen Knudsen på tribunen under storoppgjøret FC Barcelona og Real Madrid - sammen med titusener av gale spanjoler.
SE OG HØR