Dommene ble offentliggjort klokken 09.30.

Fire saker mot Norge ble i september behandlet i menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Tre av fire fikk medhold

Birgitte Tengs fetter, Ulf Hammern fra Bjugn-saken og to andre menn som ble frikjent for seksuelle overgrep, mente alle at Norge har brutt menneskerettighetene.

Tre av dem fikk tirsdag medhold i sine klager til menneskerettighetsdomstolen, mens den fjerde klageren ikke fikk medhold. Både Ulf Hammern og Birgitte Tengs fetter fikk medhold i at den norske staten har brutt menneskerettighetskonvensjonens artikkel 4, paragraf 2.

Grunnen til at alle de fire klaget, er at alle ble frikjent i straffesakene mot dem i Norge, mens senere erstatningssaker kastet tvil over frifinnelsene.

— En seier for rettssikkerheten

Staten er dømt til å betale fetteren 20.000 euro i erstatning og 4.500 euro i saksomkostninger.

— Vi er svært tilfreds. Dette er en seier for rettssikkerheten i dette landet og for alle Norges borgere, sier fetterens forsvarer Sigurd Klomsæt til NTB.

Fetteren ble først dømt for drap på sin kusine Birgitte Tengs og siden frikjent. Likevel ble han dømt til å betale 100.000 kroner i erstatning til Birgittes foreldre. Nå har Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg avgjort at dette var brudd på menneskerettighetene.

Hektisk i Justisdepartementet

Det er i formiddag hektisk aktivitet i Justisdepartementet på grunn av de tre knusende dommene.

— Vår politiske ledelse går nå gjennom dommene sammen med domstolsavdelingen og lovavdelingen for å finne ut hvilke konsekvenser dette får for norsk lov og rettsvesen, sier informasjonsrådgiver Frode Alne Bolin i Justisdepartementet til BT.

— De jobber også med en pressemelding som vil være klar om kort tid, sier Bolin.