Feiden om de såkalte «monstermastene» i Hardanger fikk den daværende SV-lederen til å eksplodere av raseri mot sin egen regjeringssjef. Det var på høsten i 2010. Ap raste på meningsmålingene, men Jens Stoltenberg valgte ifølge Halvorsen å legge skylden på et «dameslagsmål» mellom SV-lederen og Sp-leder Liv Signe Navarsete, skriver Aftenposten.no.

Halvorsen bestemte seg for å streike. Hun orket ikke tanken på å møte de andre i regjeringskonferanse først og underutvalgsmøte med Stoltenberg og Navarsete etterpå. Hun pakket isteden niste og en krimbok i vesken og dro til hytta på Varnestangen i Vestfold.

Lynende sint

«Jeg satte meg på trappa og så utover havet i retning Holmestrand. Jeg var så sinna at jeg satt og lynte. Jens skulle nok få vite hva jeg mente, men ikke da, mens jeg var i mitt aller sinteste hjørne,» forteller Halvorsen i boken.

På en pressekonferanse på Sørsetra hadde Stoltenberg sagt at Regjeringen ikke hadde greid å håndtere indre uenighet like godt i det siste. «Det er klart at når mye av den diskusjonen vi har hatt rundt håndteringen av kraftlinjene ble tatt offentlig, er det ikke bra.Det er også de andre to partilederne enig i.»

Bortforklaring

Halvorsen trodde ikke det hun hørte, forteller hun i boken. «Hadde Regjeringen fra første stund gått frem slik SV foreslo, med å konsultere lokale interesser i Hardanger og få en uavhengig vurdering, hadde den folkelige motstanden blitt tatt på alvor. (…) Og så valgte Jens å skylde på et dameslagsmål!»

Halvorsen forklarte sitt fravær fra regjeringsmøtet med at hun hadde en privat avtale. Rådgiverne Sylvi Bratten og Roger Sandum var de eneste som visste grunnen. Telefonene kom fra Statsministerens kontor, de ville ha rede på om noe var galt.

«Uten at de visste det, var det regjeringskrise og streik! Men så ristet jeg det av meg, tok fram krimboka og begynte å lese,» forteller Halvorsen.

Haga sjokkerte

En helt annen krimbok, utgitt i 2008, gjorde Halvorsen forskrekket og trist. Den ble skrevet av den avgåtte Sp-lederen Åslaug Haga, en av de tre hovedarkitektene bak det rødgrønne regjeringssamarbeidet.

«Jeg ble lei meg da jeg leste boka. Jeg sa til Jens at han ikke burde åpne den engang. (…)Den foraktfulle tonen i boka var egentlig veldig trist,» uttaler Halvorsen.

I Hagas roman er statsministeren en politiker som er god på TV, særlig i valgkamper, men ellers en beslutningsvegrende snobb fra vestkanten. Han kan alt om pensjonsreformen og alle mulige detaljer, men lar de store sakene fare, setter all sin ære i å holde stø kurs og endre samfunnet minst mulig.

Kunne ikke ta igjen

«Romanen er likevel umulig å angripe. Som Åslaug Haga skriver i forordet: Alle personer er fiktive,» oppsummerer Halvorsen.

Da det stormet som verst rundt statsråd og Sp-leder Haga, mye på grunn av et stabbur som var leid ut uten tillatelse og en brygge i Nordfjord som var satt opp uten nødvendig tillatelse, fulgte Stoltenberg og Halvorsen med fra sidelinjen. To av de tre hovedarkitektene bak regjeringssamarbeidet måtte se på ”den tredje bakse rundt i stormen på egen hånd”, skriver Lilla Sølhusvik.

Halvorsen sendte flere sms’er med støtteerklæringer til Haga, men slet med å få kontakt. De siste dagene før Haga gikk av, stengte hun seg inne på kontoret sitt sammen med sine nærmeste i Senterpartiet. Hun slapp ingen andre til for å hjelpe, ifølge Halvorsen.

Så gikk det noen måneder. Da Haga etter en sykemeldingsperiode vendte tilbake til Stortinget, sendte Halvorsen en ny sms og fikk hyggelig svar. Allikevel:

«Da jeg traff henne igjen på Stortinget, skjønte jeg at hun ikke hadde behov for å snakke med meg,» forteller Kristin Halvorsen.