Det viser et overslag NTB har regnet seg fram til etter en ringerunde til noen av Halloween-aktørene.

Salget er ren pluss og opp fra null kroner for bare få år tilbake – alt takket være en 2000 år gammel keltisk tradisjonen som beskyldes for å være nymotens amerikansk.

Knask

Med skumle masker og bunnløse poser lister tusenvis av barn og unge seg ut i kveldsmørket tirsdag 31. oktober. Utkledd som spøkelse, heks eller djevelen selv vil ur-trusselen”knask eller knep” fremføres på dørstokken i de tusen hjem.

Og nåde den som ikke har godteri i skapet da.

– Et forsiktig anslag er at vi på landsbasis i år kjøper godteri for mellom 50 og 100 millioner kroner knyttet til Halloween, sier informasjonssjef Jarle Hammerstad i Handels— og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) til NTB.

Gresskar

Også norske bønder finner grunn til å glede seg over at vi har fått en ekstra «høytidsdag» her i landet i løpet av de siste årene.

Rundt 300 tonn gresskar blir nemlig omsatt i løpet av oktober måned – og det meste blir dyrket i Norge.

De store dagligvarekjedene står for hoveddelen av salget – og med en utsalgspris på rundt 20 kroner kiloen er årets gresskarmarked på rundt 6 millioner kroner.

Masker

– Halloween er vår største enkeltbegivenhet salgsmessig, sier daglig leder Erik Buemann i spesialbutikken Festmagasinet Standard i Oslo til NTB.

Av hensyn til konkurransen vil han nødig ut med omsetningstall, men ved hjelp av et par av de større kjedene kan vi anslå at markedet for masker, drakter og lignende i hvert fall ligger på 20 millioner kroner – bare knyttet til Halloween.