Tandberg er tiltalt etter den såkalte kidnapper-paragrafen for å ha holdt de to jentene unna foreldrenes omsorg. Forholdet skjedde i januar 1995, men til tross for flere berammelser har det ikke vært mulig å føre saken for retten før nå.

Frank Tandberg nektet straffskyld da saken begynte i dag. Han forklarte at han møtte den ene av de 16 år gamle jentene på en café i Oslo der han satt og jobbet med manus til en film han skulle lage sammen med Petter Vennerød.

Vennerød og Tandberg fikk 1,2 millioner kroner av Kulturdepartementet for å lage saken, men prosjektet strandet etter oppstyret rundt Tandbergs unge kjæreste, som var tiltenkt hovedrollen i filmen.

Tandberg var på denne tiden 35 år, mens jenten var 16 år gammel. Ifølge Tandberg flyttet jenten nærmest inn til ham den dagen de møttes.

— Det var sikkert umoralsk siden hun bare var 16 år, men vi hadde det gøy, forklarte Tandberg i retten.

Tandberg var klar over at 16-åringen hadde et rusproblem, men foretok seg ingenting i forbindelse med det.

16-åringen prøvefilmet for hovedrollen i filmen Tandberg og Vennerød skulle lage. Jenten skulle spille en 22 år gammel prostituert kvinne, som dreper halliken sin i siste scene.

Jentens mor forklarte i retten at hun var sterkt i mot at datteren skulle ha rollen.

Tandberg forlovet seg med 16-åringen nyttårsaften 1994. Første nyttårsdag forsvant jenten, og moren meldte henne savnet. Jentens jevnaldrende venninne, som var på besøk i Oslo nyttårshelgen, forsvant også.

Etter fem dager ble begge jentene funnet av politiet i en villa Tandberg disponerte i Oslo.

Venninnen var da kjæreste med en kamerat av Tandberg, som også var tiltalt for kidnapping av jentene. Kameraten døde av en overdose før saken kom for retten.

Forholdet mellom Tandberg og 16-åringen tok slutt da hun ble innlagt på en barnevernsinstitusjon etter at politiet hentet henne hjemme hos Tandberg.

De to jentene skal vitne i saken i morgen. Det samme skal filmregissør Petter Vennerød.

Bergenseren Frank Tandberg er straffedømt en rekke ganger tidligere, blant annet for hallik-virksomhet. De siste årene har han livnært seg som forfatter, og han gir ut en ny bok senere denne uken.