Et par kritiske miljørøster druknet i alle jubelvisjonene for Nord-Norges fremtid som stor olje— og gassregion.

Til dem som frykter miljøkonsekvensene av virksomhetene i de sårbare havområdene, hadde statsminister Jens Stoltenberg denne meldingen.

— Vi har holdt på med oljevirksomhet i snart førti år. Ennå har ikke en dråpe olje fra oljeproduksjonen gjennom alle disse årene nådd norske strender. Risikoen for oljesøl er mye større ved skipstransport. Men det får veldig lite oppmerksomhet, mente Stoltenberg.

Han varslet at regjeringen vil tildele nye arealer for oljeselskapene i den 19. konsesjonsområdene allerede før påske, samtidig som den helhetlige forvaltningsplanen for områdene utenfor Lofoten og nordover blir lagt frem.

Toppene i oljeindustrien likte godt det de hørte fra statsministeren.

Hydro-sjef Eivind Reiten slo også tilbake mot kritikken fra miljøhold.

— Oljeselskapene er ingen udisiplinert guttegjeng som herjer vilt i en godtebutikk. Ingen er mer avhengig av aksept enn oss. Vi kan ikke legge bak oss ødelagte fiskebanker eller ta knekken på en årsklasse med torsk, sa han.

Den eneste lille motstanden mot olje- og gassutvinning i nord kom fra miljøorganisasjonene Natur og Ungdom, WWF-Norge - og Havforskningsinstituttet.

— Oljeindustrien bør inntil videre ikke slippe til utenfor Lofoten, sa direktør Tore Nepstad ved Havforskningsinstituttet.

— Dette er en petroholisk forsamling, sa generalsekretær Rasmus Hansson i WWF-Norge.

— Gjennom petroleumsvirksomheten i nord, kaster Norge enda mer olje på det internasjonale klimabålet, sa Natur og Ungdom-leder Ane Hansdatter Kismul.

SER LYSET: Både fiskeriminister Helga Pedersen og olje- og energiminister Odd Roger En-oksen ser lyse utsikter for Nord-Norge når landsdelen de kommer fra tar steget inn i oljealderen.
Håvard Bjelland