TRULS SYNNESTVEDT

truls.synnestvedt@bergens-tidende.noLondon

De siste dagene har begge de tidligere statsministrene John Major og Edward Heath "vist fingeren" til Hague. Nå slutter partiets ordførerkandidat for London, Steven Norris, seg til rekken av kritikere. De frykter alle at det kan gå mot et skandalevalg i 2001, dersom Hague lar partiet drive mot høyre, i et desperat forsøk på å rekruttere velgere.

Major blåste ut Det er det rene vrøvl når partiledelsen benekter at det skjer en høyredreining, sa Heath til The Observer for et par dager siden. Han sluttet seg helhjertet til romjulsutblåsningen fra John Major. Nå følger en annen tungvekter, Steven Norris, opp. Jeg sier gjerne Amen til John Majors kritikk mot høyredreiningen i partiet, sier Norris. Både han, Major og Heath er begynt å se Margaret Thatchers holdninger spøke i partikorridorene igjen, etter at hun sist høst fikk bruke partiets årsmøte i Blackpool til å skjønnmale Augusto Pinochet.

Søt hevn fra Major Det konservative parti kan først håpe på en valgseier når det blir et mer tolerant og inkluderende parti, sier Steven Norris. Han advarer William Hague mot å tro at stemningen på grasrota i Storbritannia er den samme som på partikontoret. Talspersoner for William Hague forsøker imidlertid å bagatellisere kritikken. De hevder at det dreier seg om en søt hevn fra John Majors side, fordi hans statsministertalenter er blitt trukket i tvil og delvis latterliggjort. Men man skal være både døv og blind for ikke å ha registrert at det konservative parti i de siste månedene har lagt for dagen til dels ekstreme synspunkter og holdninger i forhold til sentrale politiske saker som EU, utdanning og helse. Jeg skulle gjerne gått hardere ut, men da vil man vel tro at vi har innledet et komplott mot Hague, spøker Edward Heath.