Da Hagens bok «Ærlig talt» i går skulle lanseres, var fremmøtet like stort som da andre politiske biografier ble lansert: Gro Harlem Brundtland, Kåre Willoch, Kjell Magne Bondevik.

Men alle de hadde vært statsminister. Carl Ivar Hagen har ikke vært annet enn partiformann, i 25 år.

Like fullt var salen full av folk som har fulgt ham hele denne tiden. Det var som et interaktivt «Husker du?», der de som skulle spørre hadde like mye de skulle sagt, som han som svarte.

Direkte

Så begynte han da slik han ofte gjør, med å skjelle ut pressen. Denne gangen var det VG som fikk sitt, for at de har brakt lekkasjer fra boken i forkant. Han antok at en utro bokhandler hadde solgt VG et eksemplar, mot et lite honorar. Bak Hagen sto forlagsfolk fra Cappelen, de måtte gremmes. For i likhet med Valla-boken sist uke er det grunn til å mistenke at de bevisst har plassert lekkasjer her og der, for å øke interessen for Hagens bok.

To TV-kanaler sendte direkte fra Litteraturhuset, flere radiostasjoner var også på luften underveis. Journalister intervjuet journalister, som de ofte gjør. Alle kjente alle. Hadde serveringen vært sterkere enn kaffe, og antrekket mer korrekt, kunne dette vært et julebord i Stortingets presselosje.

Det er da også et arrangement Carl I. Hagen i boken omtaler som et årlig høydepunkt, der alle journalistene har skriveforbud.

Bondevik-drapet

Egentlig var det to hovedpersoner på gårsdagens arrangement: Hagen og Kjell Magne Bondevik. Den siste var naturlig nok ikke til stede, men ble behørig omtalt. For pressens gentlemen ville vite:

– Er dette er karakterdrap på Bondevik?

Det mente Hagen at det ikke var. Men både i boken og på lanseringen gjentok han sin såre kritikk. Presten fra Molde er en maktsyk, selvopptatt politiker som i alle år har stått i veien for Carl Ivar Hagens ambisjoner. Ikke er han sluppet inn i den borgerlige varmen, ikke er han blitt stortingspresident. Alt sammen er Bondeviks skyld.

– Etter denne boken blir jeg nok aldri president. Men når Siv Jensen blir statsminister vil jeg vurdere et tilbud om en statsrådspost, la han til, med et smil.

Hat og kjærlighet

Mens han sto der i stråleglansen, kanskje for siste gang, innrømmet han at forholdet til pressen var preget av hat og kjærlighet. Han vedgikk å nyte samspillet med journalistene, når det var på sin plass. Uten det utskjelte ARK (Hagens skjellsord for NRK), ville han ikke vært der han var i dag.

– Men da ville heller ikke dere vært her.

Sa han. Og ble møtt med nikkende samtykke.

RETT FORAN MEDIENE: I går presenterte Carl Ivar Hagen sin biografi "Ærlig Talt" der han liker seg best - i medienes fokus.
Bjelland, Håvard