KRISTER HOAAS

«La de små barn komme til meg», sa Jesus. Jeg kan ikke skjønne at Muhammed kan ha sagt det samme. I tilfelle han måtte ha sagt det samme, så ville det være: «La de små barn komme til meg, så jeg kan utnytte de, i min kamp for å islamisere verden», sa Carl I. Hagen på besøk hos Levende Ord på Kråkenes 13. juli.

Uttalelsene har ikke bare vakt stor oppmerksomhet og debatt her hjemme i Norge. En rekke arabiske medier har formidlet Hagens analyse av islam og profeten Muhammed. Allerede dagen etter hadde Carl I. Hagens uttalelser nådd den arabiske TV-stasjonen Aljazeera. Mandag publiserte kanalen en lengre artikkel på sin nettside, et av verdens mest besøkte nettsteder.

Debatt

Artikkelen forteller om Carl I. Hagens utfall mot islam, samt reaksjonen fra ambassadørene fra Indonesia, Egypt, Pakistan, Marokko og Tunisias chargé d'affair som sto å lese i Aftenposten.

— Hagens tale har satt i gang en bred offentlig debatt om ytringsfrihet versus kulturell og religiøs toleranse i et land som fortsatt er meget homogent etter bare noen få tiår med innvandring, forteller Aljazeera.

Nyhetskanalen har fått med seg at Carl I. Hagen hevder å ha rettet sitt angrep mot fundamentalister og ikke muslimer generelt. De skriver også at Frp-formannen blankt avviser sammenlikninger med andre europeiske politikere på den ytterste høyrefløyen.

- Alvorlig

At Carl I. Hagens uttalelser om islam gjengis på Aljazeera er meget alvorlig, mener Abdelmajid Jerad, varamedlem for Arbeiderpartiet i Bergen bystyre.

— Det er akkurat det jeg fryktet, sier Abdelmajid Jerad på telefon fra Tunisia, hvor han ferierer. - Selv om mange muslimer er sekulære, som i mitt hjemland Tunisia, reagerer vi alle når noen går så kraftig ut mot vår helligdom, Muhammed, som det Carl I. Hagen gjorde.

Og når de sekulære reagerer, er neppe reaksjonene mildere fra de sterkt religiøse eller fundamentalistene.

— Så vidt jeg vet har ingen vestlige politikere med så mange velgere og en slik posisjon, gått så hardt ut mot vår religion. Det er farlig når en leder i et så stort parti går ut og sier noe så kraftig. Det er ikke rart at det reageres på dette, mener Jerad.

Når det i tillegg blir kringkastet til millioner av muslimer er det alvorlig.

— Alle ser på Aljazeera, også her i Tunisia, og de fleste tar alt som blir sagt for god fisk, uten refleksjon. Aljazeera har en voldsom gjennomslagskraft.

Faksimile: Aljazeera