På Fremskrittspartiets landsstyremøte på Gardermoen lørdag understreket Hagen at partiet vil forhandle på en konstruktiv måte, men at kravet om budsjettendringer på 10 milliarder kroner er ytterst alvorlig ment. Frp vil stå hardt på og ikke la seg avspise med de "smulene" partiet ble budt, og godtok, under forhandlingene om årets budsjett.

— Vi er innstilt på å nå en avtale. Men hvis vi ikke blir tatt seriøst, og hvis våre krav ikke blir innfridd, kan det bli regjeringskrise. Etter et par runder på Slottet, tror jeg at Arbeiderpartiet danner regjering med SV og Kristelig Folkeparti, sier Hagen.

Kabinettsspørsmål

Han vil i dag ikke signalisere hvordan han eller partiet vil forholde seg til et kabinettsspørsmål. Sist bøyde partiet av, men denne gangen kan stemningen ha snudd. Partiorganisasjonen skal ha ekstraordinære møter, dersom finansinnstillingen avgis uten flertallsstøtte.

— Vi kan ikke overse muligheten for at det ikke blir en avtale og at vi får en gjentakelse av situasjonen fra i fjor. Da vil fylkespartiene gi råd til stortingsgruppen og partiledelsen. Er rådet entydig, vil det bli fulgt. Er rådet delt omtrent 50-50, blir det opp til stortingsgruppen å ta stilling til statsministerens eventuelle bruk av kabinettsspørsmål, sier Hagen.

Innstillingen fra finanskomiteen skal avgis 20. november, og uten flertall blir det hektisk møtevirksomhet i Frps fylkeslag den påfølgende helgen. Deretter blir det ekstraordinært landsstyremøte per telefon, før den avgjørende finansdebatten uken etter. Da er det være eller ikke være for Bondevik-II-regjeringen.

Hagen vil ikke selv tolke stemningen i partiet, men alt tyder på at det rundt om i landet er utbredt misnøye med ubalansen mellom Frps oppslutning og partiets politiske innflytelse over regjeringen. Dersom budsjettsaken blir satt på spissen, heller stemningen trolig i retning av å felle regjeringen.

Skremmebilde

ýDette er både et skremmebilde og en realistisk beskrivelse av det som kan skje, hvis det ikke blir en avtale. Nå avventer vi regjeringspartienes reaksjon på våre krav, og de bør vise reell vilje til å komme oss i møte, sier Hagen advarende.

Både Hagen og første nestleder Siv Jensen hamret i kjent stil løs på Finansdepartementets "skredderøkonomer" og beskyldte dem for å være totalt låst i sin oppfatning om behovet for et "stramt budsjett".

— Vi overfører 138 milliarder kroner til oljefondet. Går Norge i grøfta, dersom vi bruker 10 av disse milliardene ekstra til helse, eldre og skole, spurte Hagen til stor applaus fra landsstyrets medlemmer.

Seg selv å takke

Landsstyremøtet i Frp ble holdt samtidig som regjeringen feiret sin ettårsdag i Oslo, men Hagen mener akkurat det ikke er stort å feire. Han sier regjeringen har seg selv å takke for sine problemer.

— Det begynte bra med Sem-erklæringen. Men den brøt de raskt. Regjeringen er mer og mer blitt et administrasjonsstyre, uten reformvilje og handlekraft. Den er blitt et talerør for byråkratiet og har veldig liten grunn til å være fornøyd, sier Frp-lederen.

Han viser til at invitasjonen fra Frp om å forhandle om en flertallsregjering etter valget i fjor, ble feid til side, og han vil ikke være med på at nettopp Frp er regjeringens største hodepine.

— Frp er den største grunnen til at regjeringen sitter der den sitter. I den grad Bondevik har problemer, er de et resultat av regjeringens egne valg, sier Hagen.

Frp-leder Carl I. Hagen ser ikke lyst på muligheten for å nå budsjettenighet med regjeringen. Lørdag var partiets landsstyre samlet på Gardermoen.

(NTB)