Nok er nok, mener Oddvard Nilsen, som er blitt mer og mer oppgitt over Hagen og hans parti. Mens Frp-lederen irriterer seg over at Norge ikke er blitt en del av eurofamilien, prøver Høyres lederskikkelse i Stortinget å slappe av på Askøy etter en merkelig politisk høst. Men fenomenet Hagen er ikke så lett å få ut av hodet:

— Alle kuvendingene og saltomortalene både nå i høst og ellers de senere år har befestet inntrykket av en politiker som er totalt uberegnelig og uforutsigbar, sukker Oddvard Nilsen.

— Det er nesten blitt umulig å forholde seg til ham som samarbeidspartner. Etter at jeg overtok som parlamentarisk leder har jeg sannelig fått meg en del overraskelser. Denne uforutsigbarheten har i sak etter sak ført til at jeg ikke har ant om han står til venstre eller høyre for meg, sier Nilsen til Bergens Tidende.

- Ønsket å lage show

— Carl I. Hagen har på sin side reagert med undring over at regjeringspartiene valgte å inngå budsjettforlik med «arvefienden» Ap?

— Ja, jeg ser at han har hisset seg kraftig opp og mener at vi har lurt ham. Men Hagen vet utmerket godt at han utelukkende har seg selv å takke for at Frp ble parkert på sidelinjen. Partiet ble invitert til forhandlinger og fikk et tilbud som var likeverdig med det vi ga Arbeiderpartiet. Men Hagen takket nei, og ble lovet mer, men takket nei igjen, fortsetter Nilsen.

Han mener at Frp og Hagen denne høsten har vist utrolig liten vilje til å forhandle om budsjettet - men tvert imot ønsket å lage show i selve stortingssalen, før statsbudsjettet skulle klubbes gjennom.

— Etter slike opplevelser ser du vel helt vekk fra noe budsjettforlik med Frp også neste høst?

— Partiet er først nødt til å bestemme seg og selv velge side. Vi vet jo aldri hvor det faller ned! Hittil har vi tre ganger valgt å henvende oss først til Frp, fordi det støttet regjeringsdannelsen etter valget i 2001. Derfor vil jeg ikke utelukke noe.

Kjeft og atter kjeft

— Men det er et mønster ved Frp at så snart vi har inngått budsjettsamarbeid, så får vi så jækla mye kjeft av så vel Carl I. Hagen som Siv Jensen! Det er jo ikke slik man skal opptre som samarbeidspartnere. Arbeiderpartiet, derimot, har vært veldig flink til å betone sine seire i forliket. Frp har bare vært opptatt av nederlagene, sier Nilsen.

I tillegg til budsjettbråket er han også forferdet over Fremskrittspartiets holdning til bruk av statens oljeinntekter:

— I dag er Frp det partiet som går lengst i å øke de offentlige utgiftene og å forsyne seg enda mer av petroleumsfondet. Det er en politikk som vil sette arbeidsplassene i ytterste fare. Dessuten er det en lite verdig holdning når vi vet at oljepengene skal dekke pensjonsforpliktelsene for de kommende generasjoner, sier Oddvard Nilsen.

VINGLEFANT: Oddvard Nilsen beskriver Carl I. Hagen som en vinglefant som det nesten er umulig å forholde seg til.<p/> ARKIVFOTO: TOR HØVIK