Frp-formann Carl I. Hagen lot det ikke gå upåaktet hen at Fremskrittspartiet er Stortingets nest største parti og følgelig har krav på det nest største grupperommet på Stortinget – rommet som vanligvis huser den utvidede utenrikskomiteen og som de fire siste årene har vært samlingssted for Høyres gruppemøter på Stortinget.

Hagen innkalte fredag pressen og TV-kanalene til åpningen av det første møtet i den nye gruppen, der Eli Hagen, Frp-formannens kone og sekretær, serverte rundstykker og bløtkake til partifellene.

Midlertidig forvist

– Vi er tilbake der vi skal være og har tenkt å bli her i en del tiår, sa Hagen til sine ny og gamle undersåtter i stortingsgruppen, der flertallet, 20 av 38, er ferske representanter. Så mange stortingsrepresentanter har Frp ikke hatt tidligere; det meste er 26, som var antallet ved starten av perioden 2001-2005 før Jan Simonsen og Vidar Kleppe ble ekskludert.

Men grupperommet som for det meste har tilhørt Høyre i egenskap av Stortingets nest største parti, har også tidligere huset Frp. Det var Fremskrittspartiets i stortingsperioden 1997-2001.

– Vi ble lei oss da vi ble midlertidig forvist. Men nå er vi tilbake der vi skal være. Igjen kan Anders Lange følge utenriksministeren og statsministeren når de møter i den utvidede utenrikskomité, sa Hagen, som takket de frammøte pressefolkene for interessen og sendte dem på dør.

Korrigerte seg selv

Men idet de tunge dørene til komiterommet skulle lukkes, reiste partiformannen seg og ba om ordet for å gjøre noe så uhørt som å korrigere seg selv. Kanskje var det Frp-nestformann Siv Jensen eller innvandrerpolitisk talsmann Per Sandberg som hadde visket ham noen ord i øret der de henholdsvis satt ved partiformannens høyre og venstre hånd:

– Jeg kom i skade for å si at vi er tilbake der vi skal være og har tenkt å bli her i en del tiår, sa Hagen. Det jeg mente å si, er at vi kan tenke oss å overta Stortingets største grupperom – rommet der Arbeiderpartiet holder til.