Den tidligere partisjefen gikk av på grunn av helseproblemer i fjor sommer. Lørdag kveld ble hun hyllet på Senterpartiets landsmøte i Ålesund. Hun ble introdusert av sin etterfølger, Liv Signe Navarsete.

– Du er en av mødrene til det rødgrønne samarbeidet, og du har vært med på å skrive historien om det moderne Norge, sa Navarsete. Kanskje ser du Soria Moria i det fjerne, fortsatte hun da hun overrakte Haga et landskapsbilde.

Avskjedstale Det ble overrakt flere gaver fra fylkeslagene før Haga overtok talerstolen og holdt sin avskjedstale som fremtredende SP-politiker.

– Jeg er ikke kommet for å bli takket, men for å takke dere, sa Haga da hun tok plass på talerstolen.

Hun snakket blant annet om den vanskelige beslutningen det var å trekke seg som partileder.

– Men jeg visste at partiet var sterkt nok til at jeg kunne gå av, og jeg hadde ikke krefter til å fortsette. Liv Signe sto klar til å overta, sa Haga.

Forsvarte SV-samarbeid Haga snakket også mye om beslutningen om å ta et steg til venstre i det politiske landskapet ved å gå inn i den rødgrønne regjeringen.

– Dette var den eneste riktige veien å gå. De beste løsningene ligger mellom venstresiden og sentrum i norsk politikk.

Haga holdt et varmt forsvar for den rødgrønne regjeringen og fortsatt samarbeid med SV og Arbeiderpartiet. Dermed kastet hun seg inn i debatten som Ola Borten Moe satte i gang med sitt angrep på Sosialistisk Venstreparti i en kronikk i VG fredag.

Stående applaus

– Den rødgrønne regjeringen er som en diamant. Den må pusses og finslipes iblant, men den er verd å ta vare på. Det er krevende å være ansvarlig for alle beslutninger, og viktig å ta vare på hverandre når stormene kommer, sa hun.

Åslaug Haga var tydelig rørt da hun tok avskjed med partiet, og ble avbrutt av stående applaus flere ganger.

SP-DRONNINGENE: Åslaug Haga (t.v.) og Liv Signe Navarsete under Senterpartiets landsmøte på Rica Parken Hotel i Ålesund lørdag ettermiddag.
Svein Ove EkornesvåG/Scanpix