Hafslunds alarmer er ikke koblet direkte opp mot brannvesenet. Selskapet sender først en egen vekter for å sjekke om det virkelig brenner. Nå vil imidlertid selskapet snakke med Nittedal kommune om en ordning med direktevarsling.

SINTEF-forsker Øyvin Brandt advarer mot å installere Hafslunds alarmsystem som erstatning for vanlig røykvarsler. Brandt sier til Dagbladet.no at Hafslund sniker seg unna vanlige godkjenningskrav ved å kalle produktet sitt røykdetektor og ikke røykvarsler.

– De selger et system som ikke krever kvalitetssikring av en tredjepart. DSB bruker ordet røykvarsler, mens Hafslund kaller produktet sitt noe annet, sier Brandt.

Direktør Tor Surkhe i DSBs avdeling for forebygging og el-sikkerhet sier han trodde Hafslund hadde sørget for godkjenning. Nå vil han se nærmere på saken.

Informasjonsrådgiver Karen Onsager i Hafslund bekrefter over Dagbladet.no at deres sikkerhetssystem ikke er godkjent av DSB, men fastholder at det heller ikke er nødvendig. Hun avviser bestemt at Hafslund forsøker å snike seg unna sikkerhetskravene.

Brannsjef Bjørn Bakkhaug i Nedre Romerike sier til TV 2 at Hafslunds sikkerhetsalarm gir en falsk trygghet.

– Kjøperen skjønner ikke hvor dårlig dette produktet er. De første minuttene av en brann er avgjørende, sier han.

Vekteren fra Hafslund kom til stedet 20 minutter etter at alarmen gikk i bolighuset i Hakadal, men da var brannvesenet allerede på plass, tilkalt av naboene. Huset var imidlertid overtent og to personer omkom.