— Det virker på meg som om norske stortingspolitikere tar oppgaven sin seriøst, og det er positivt, sa kronprinsen på en improvisert pressekonferanse etter at stortingsbesøket var over.

Kommenterte ikke kritikken Han ønsket ikke å kommentere kritikken mot det norske kongehuset slik den kommer fram i boka "Hva brast så høyt - Folkemonarkiets vekst og fall", som ble lansert i Oslo onsdag. Der hevder tidligere soussjef på Slottet, Carl-Erik Grimstad, blant annet at kronprinsen setter personlig lykke foran kongehusets konstitusjonelle stilling, gjennom samboerskapet med Mette-Marit.

— Dette er ikke tiden for å gå inn i den diskusjonen, sa han.

Kronprinsen antyder imidlertid at han kommer til å lese boka.

— Det er viktig å holde seg oppdatert.

- Hyggelig lunsj Det er første gang at en norsk kronprins er blitt invitert til omvisning og studiebesøk på Stortinget. Tirsdag fikk kronprinsen høre om det formelle stortingsarbeidet. Onsdag overvar han blant annet et gruppemøte i Arbeiderpartiet og fikk en innføring i arbeidet til Sivilombudsmannen og Riksrevisjonen.

I tillegg spiste han lunsj med de yngste politikerne på Stortinget.

— Det var veldig hyggelig. Vi diskuterte hvordan livet på Stortinget arter seg, og snakket litt om løst og fast.

Kronprins Haakon kom også med en oppfordring til unge velgere.

— Det er viktig å stemme ved valg og være aktiv i forhold til eget nærmiljø og samfunnet vi alle er en del av.

Interessert i politikk Kronprinsen ønsker ikke å kommentere forslaget fra SV om å gjøre den norske styreformen republikansk, men innrømmer at han synes rollen som stortingsrepresentant virker interessant.

— Jeg synes det virker som en spennende oppgave.

— Hvilken komité ville du sittet i om du hadde vært stortingspolitiker?

— Det vet jeg ikke. Jeg er interessert i mange ulike politiske spørsmål.

Stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl fulgte kronprinsen under store deler av studieturen. Hun var meget tilfreds da det hele var over.

— Det har gått veldig bra. Kronprinsen er en oppmerksom lytter. Jeg tror han fikk med seg mye, til tross for at vi hadde lagt opp til et veldig anstrengende opplegg. Spesielt orienteringen om Stortingets kontrollfunksjoner var tøff, sier hun.NTB

INGEN KOMMENTAR: Kronprinsen ville ikke kommentere kritikken mot kongehuset da han møtte pressen etter at besøket på Stortinget var over onsdag ettermiddag. Foto: SCANPIX