HEGE HAMMERSLAND

"MF Kvam" ble ved 17.30-tiden i kveld slept inn til Våge hvor den legger til for kvelden.

Tidligere festspilldirektør Lorenz Reitan var om bord i "MF Ullensvang" da passasjerene like etter klokken fire i ettermiddag fikk beskjed om at "MF Kvam" hadde fått motorhavari på grunn av en drivstofflekkasje. HSD-fergen lå da og drev i fjorden like utenfor fergeleiet på Halhjem.

-Kunne vært dramatisk

"MF Ullensvang" hadde nettopp gått fra kaien på Halhjem og var på vei til Sandvikvåg da de måtte komme søsterfergen til unnsetning.

— Fergen slepte "Kvam" lenger ut i fjorden hvor den nå forsøker å få start på motorene igjen. Hadde ikke vår ferge vært her, kunne situasjonen vært dramatisk og fergen drevet mot land, sa Reitan til bt.no på telefon fra fergen like etter at redningsoperasjonen var over ved 16.45-tiden i ettermiddag.

— Mannskapet om bord på fergen skal ha all ros for å ha holdt seg rolig, sa Reitan, som la merke til at passasjerene om bord på "MF Kvam" så ut til å være mer preget av situasjonen.

Lange køer

På kaien ved Halhjem var det i ettermiddag lange køer. Første utfartsdag i fellesferien og rekordmange fotballspillere på vei til Tysnescup gjorde sitt til at fergekaien hurtig fylte seg opp etter motorhavariet.

BT-journalist Lena Vermedal var på vei på ferie og ventet på fergen til Tysnes da ulykken skjedde.

— Fergen vi skulle ha tatt, slapp av passasjerene og la ut fra kai igjen med det samme. Vi fikk beskjed om at vi ikke kom med denne fergen og måtte regne med at det ble store køer utover kvelden, sa hun.

Like før klokken fem i ettermiddag var kaien på Halhjem allerede så godt som full av biler på vei til Stord og Tysnes.