Det var i forrige uke de to guttene fant to granater like ved huset sitt på Moisund i Evje og Hornnes, skriver Fædrelandsvennen.

— Guttene hadde fått metalldetektorer til jul og fant to granater. Vi ble kontaktet av faren til guttene, etter at de hadde tatt med seg granatene hjem, sier lensmann i Evje og Hornnes, Terje Stifoss.

- Er laget for å drepe

Politiet kontaktet deretter Forsvaret, som reiste ut for å sikre granatene.

— Vi ba faren om å dekke dem til, slik at de ikke skulle snø ned. Hadde de blitt dekket av is kunne vi ikke flyttet dem før til våren. Det hadde jo ikke vært tilrådelig å hakke på granatene, sier eksplosivrydder og sprengningsinstruktør Olav Steffensen ved Luftforsvarets skolesenter Kjevik.

— Hvor farlige er disse granatene?

— Det er jo vanskelig å vite, men som jeg sa til faren: Dette er ting som er laget for å drepe, så det er jo farlig. Det er litt skummelt når barn finner dem, for de synes jo det er ganske spennende. Tilsynelatende er granatene ufarlige - helt til det smeller, sier Steffensen.

Han ber folk være forsiktig med å tenne opp bål og drive skogsdrift i området.

Ble detonert ved huset

Han opplyser at granatene som ble funnet er såkalt panserbrytende granater som blir avfyrt av små kanoner.

— De er beregnet til å skyte på stridsvogner og sprer splinter når de eksploderer, sier Steffensen.

Etter å ha undersøkt granatene ble de fraktet bort og sprengt i nærheten av huset til de to guttene.

— Vi vurderte at de kunne flyttes, men ville ikke ta dem med oss gjennom boligfeltet. Vi flyttet dem derfor kortest mulig avstand fra huset og detonerte dem på en sikker plass, sier Steffensen.

14.000 eksplosiver

Granatene ble funnet i nærheten av et tysk ammunisjonslager som brant ned i 1945. En stor mengde ammunisjon ble da kastet ut i terrenget.

I løpet av de siste 20 årene har Forsvaret fjernet over 14.000 eksplosiver som stammer fra dette lageret.

Ifølge Steffensen er det funnet granater opp mot to kilometer fra der lageret sto.

— Tyskerne ryddet opp en del etter krigen og mye ble dumpet i elva. Forsvaret har fjernet store mengder de siste tiårene, men vi får stadig meldinger om nye funn. Vi anmoder folk om ikke å røre gjenstandene og melde fra til politiet, sier Steffensen.