På en pressekonferanse på åstedet like etter kl 9.30 fredag opplyste politiet at det var snakk om grovkalibret ammunisjon.

— Kalibret er større enn .22, men kan være helt opp mot 7,62-kaliber, sa politiet.

Kaliber 7,62 er ofte brukt i jaktammunisjon. Også flere militære våpen, som AG-3, har dette kaliberet.

- Kan ha blitt skutt fra distanse

Retningen på prosjektilene kan tyde på at det er skutt fra et bebygd område i nærheten, og det kan ha vært skutt fra så lang distanse som flere hundre meter, opplyste politiet på pressekonferansen

Gutten er kjørt til Ullevål universitetssykehus, og ligger nå på operasjonsbordet, melder politiet.

Etter det Aftenposten.no erfarer var luftambulanse på vei til åstedet, men ble kalt tilbake.

— Offeret er en somalisk gutt født i 1992, som lå og sov inne i G-blokka på mottaket idet han ble skutt. Skuddet ble avfyrt utenfra, og kulen gikk gjennom veggen. Politiet tror det er tilfeldig at det var denne gutten som ble truffet, opplyser operativ uteleder Thor Arne Bakken til Aftenposten.no på stedet.

Varslet i går

Politiet fikk fredag morgen kl. 08.05 melding om 6-8 skudd avfyrt i skogen ved siden av asylmottaket. Meldingen kom fra naboer i Solstadlia, like i nærheten av mottaket, skriver Budstikka.no.

— Jeg var på vei til å våkne. Klokken var akkurat 08. Så hørte jeg tre skudd med jevne mellomrom og jeg skjønte med en gang at dette var alvorlige, skarpe skudd. Jeg ble urolig, sto opp og kikket ut, men fant ut at dette var så alvorlig at jeg varslet politiet, forteller Kristina Gaber (57), som bor i Furubakken like ovenfor asylmottaket, til Aftenposten.no

Naboene er skremt etter skyteepisoden.

— Det er forferdelig tragisk. Det er veldig ubehagelig å tenke på at dette har skjedd i vårt rolige nabolag, sier Gaber.

Våknet av skuddene

Aftenpostens fotograf Ørn E. Borgen bor en knapp kilometer fra mottaket, og våknet av skuddene fredag morgen.

— Jeg våknet av skudd litt over kl. 8 i dag tidlig, og det hørtes ut som om det ble skutt nær Skaugumåsen. Jeg tenkte at det kanskje var noen som lekte med gevær eller kinaputter, forteller han.

Også i går kveld fikk politiet melding om skyting i området ved asylmottaket.

— Vaktene på Skaugum skal alt ved 23-tiden i går ha meldt fra om skyting i skogsområdet ved asylmottaket, ble det opplyst på politiets pressekonferanse på stedet.

Politiet vet foreløpig ikke om de to hendelsene har en sammenheng.

Bevæpnet politi

— Vi har fått bistand fra beredskapstroppen og politihelikoptre fra Oslo politidistrikt, i tillegg til at vi selv har alt tilgjengelig mannskap på saken. Dette er en svært alvorlig hendelse, som vi håndterer deretter, sier politiinspektør Einar Aas til Aftenposten.no.

Politiet søker også med hunder i området rundt asylmottaket.

Patruljer fra Asker og Bærum politidistrikt er utplassert for å sikre at gjerningsmannen ikke tar seg ut av området. Ifølge Budstikka.no konsentrerer de seg om området vest for asylmottaket.

Kriseteam på plass

Det kommunale transittmottaket for enslige mindreårige, er det eneste i sitt slag i Norge. Det er organisert under Utlendingsdirektoratet (UDI), mens den daglige driften gjøres av driftsoperatøren Hero Norge AS, som nå har opprettet et kriseteam på mottaket.

— Beboerne har naturligvis hatt mange spørsmål, og er bekymret, sier kommunikasjonsrådgiver i UDI, Kari-Anne Kvarving til Aftenposten.no.

ØRN BORGEN, AFTENPOSTEN
HANS O. TORGERSEN, AFTENPOSTEN
CHRISTIANTHORKILDSEN, AFTENPOSTEN