Det kan være en grei forsikring mot ubehagelige overraskelser fremover — og gir liten tapsrisiko.

Gambler du på at himmelens sluser skal være vid åpne i lang tid, og raskt sørge for fulle vannmagasiner - så er det svært begrenset hva du kan tjene på det - i hvert fall i forhold til om det blir strålende vær med sol fra skyfri himmel og lite vann.

40 øre per kilowattime er kun to til tre øre over det analytikere mener er en rett pris når alt blir normalt igjen. Med en gjennomsnittlig, «normal» engrospris på rundt 18 øre, vil det med avgift på 9,5 øre, 2,5 øre til leverandør og moms gi en pris til forbruker på 37,2 øre.

Fortsatt svært unormalt

Fortsatt er situasjonen for strømforsyningen langt fra normal. I forrige uke var det 35 prosent magasinfylling mot normal 55. At det vil gå en ganske lang tid før normale tilstander - og priser - blir etablert igjen er fastpristariffene et uttrykk for. Derfor ligger prisen på ett års avtaler fra Kvinnherad på 41,74, to års avtaler på 40,3 og treårsavtaler på 39,80 øre per kW/h.

Kvinnherad kaprer kunder

Her vest er det utvilsomt kundene i Kvinnherad Energi som har hatt de beste strømprisene etter at selskapet la om fra flytende til markedsbaserte priser før jul. En prisendring som gjør at de kan notere rekordvekst med over 20 prosent (ca. 1500) nye kunder i vinter. Denne uken betaler kundene i Kvinnherad 38,5 øre mot Fjordkrafts 46,35 øre. Også på fastpristariffen ligger Kvinnherad med langt mer beskjedne kalkyler til sine kunder enn Fjordkraft. To års avtale tilbys nå for 40,3 øre fra Kvinnherad, mens Fjordkraft skal ha 43,9 øre. Av syv leverandører som har tilbud om fastpris her vest, er Fjordkraft dyrest på begge deler

Unormal mai gir utslag

— Det er en markert endring i bildet. Mens få tidligere valgte fastavtale, så er det nå ca. 1000 av våre 8000 kunder som har inngått slik avtale, sier markedssjef Svein Bergseth i Kvinnherad Energi til Bergens Tidende.

— Anbefaler dere fastkraftavtaler?

— Vi er forsiktige med å anbefale. Å velge fastpris i dag er en grei måte å sikre seg mot ubehagelige overraskelser igjen. Prisen vil alltid være et spørsmål om værutviklingen fremover. Vi så nå at prisen gikk ned et par øre fordi mai ble en helt uvanlig våt måned. Dette bedret situasjonen i magasinene, men det kan ikke forutses.

— De fremste analysebyråene mener at en gjennomsnittspris på kraftbørsen i dag skulle ligge på ca. 18 øre per kilowattime, om alt er normalt. Det gir en «normalpris» på 37,2 øre.

— Men det er en risiko for å tape på fastavtaler?

— Ja, men jeg vil anse tapsrisikoen som lav. Ned til «normalpris» snakker vi om ca. 500 kroner - eller 40 kroner i måneden. Det kan være en rimelig «forsikring», for det kan ta lengre tid enn ventet før alt normaliserer seg, og vi kan få nye, lange, unormale, tørre perioder som i fjor høst. Da kan gevinsten bli betydelig. På samme måte kan selvsagt tapet bli noe større dersom det blir helt unormalt mye regn i tiden fremover.

— Vil du ha trygghet nå, er nok fastpris et godt alternativ, mener Bergseth.