De har hatt vaktskifte i familien Austrheim-Arneberg den siste uken. Gunnar har begynt å gå på jobb igjen, Ellen Arneberg har tatt over barnepasset hjemme. To måneder er igjen av foreldrenes 12 måneder lange permisjonstid. Tre av dem har Gunnar tatt. Det er også Ellen fornøyd med.

— Jeg syntes det var luksus å ha ham hjemme, å jobbe og samtidig vite at Jakob hadde det bra. Karrieremessig passet det også. På jobben skjedde mye spennende.

Og Gunnar? - Det var en helt ny situasjon for meg. En stor oppgave, intens og meningsfull. Fantastisk å se hvordan Jakob utvikler seg,. Samtidig får du jo testet deg selv på en del ting, ikke minst tålmodigheten. Når vi spiste og lekte og herjet om formiddagen, tenkte jeg at han kunne sove om ettermiddagen. Så fikk jeg gjort andre ting. Men slik gikk det jo ikke alltid.

Både Ellen og Gunnar er botanikere. Hun jobber med naturforvaltning i NINA (Norsk institutt for naturforskning), han er førsteamanuensis og forsker ved NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet).

— Jeg starter undervisning nå i mars, og var nødt til å begynne forberede meg. Men det var ikke så lurt. Den første perioden, uten jobben i bakhodet, var mer tilfredsstillende. Da kunne jeg la meg oppsluke helt. Hjernen ble blåst ut. Neste gang skal jeg å legge det opp bedre, uten andre forpliktelser underveis, sier Gunnar.

— Det verste var at du fikk gjort litt også, bryter Ellen inn. Og Gunnar svarer.

— Du tok over litt om ettermiddagen. Det hjalp. Dessuten har vi en grei baby. Han sover om natten.

Når Gunnar mener å kjenne lukt fra Jakobs bukse, legger han gutten på badegulvet. Jakob griper salvetuben. Men når kameraet kommer frem, fjerner Ellen raskt litt rot i bakgrunnen. Misfornøyd med mannens innsats på rydde- og rengjøringsfronten er hun imidlertid ikke.

— Han hadde middagen klar når jeg kom fra jobb. Det har ikke alltid jeg. Når det gjelder husarbeid, har vi våre nisjer, sier hun.

Ni og en halv måned gamle Jakob får stadig melk fra puppen. Da Jakob var hjemme og Ellen på jobb, møttes de på kafé midt på dagen så Ellen kunne amme sønnen.

— Istedenfor å lage kaffe ved kjøkkenbenken, midt oppi ungestellet, går jeg bort på nabolagskaféen og tar en deilig cappuccino. Der fikk jeg også ofte lest avisen. For en mann er det ikke så sosialt å være heldagspappa. Du føler deg liksom litt utenfor i barnevognarmadaen. Og når damene tar frem puppen og diskuterer brystbetennelse, har du ikke så mye å fare med, sier Gunnar.

LUKSUS: - For meg har det vært luksus å gå på jobb med gunnar hjemme hos Jakob. Da vet jeg at han har det bra, sier Ellen Arneberg.