Siste: Politiet trapper ned beredskapen som ble satt i verk etter meldinger om mulige ransplaner i Stavanger-området lørdag. Ingen er mistenkt eller pågrepet i saken, melder NTB. Politiet fikk ny informasjon om saken rundt lunsjtider lørdag, opplyste politimester Hans Vik i Rogaland politidistrikt på en pressekonferanse lørdag kveld.

— Vi trapper ned beredskapen og er ikke lenger i stabsmodus. Beredskapstroppen og politihelikopteret er reist tilbake til Oslo, sier Vik.

Politiet i Stavanger satte lørdag store styrker i beredskap etter å ha fått opplysninger om at ranere kunne komme til å slå til. Væpnet politi rykket ut, beredskapstroppen var på plass og et politihelikopter kretset over byen.

Les også:

Flere sentrale ur— og gullsmedforhandlere Stavanger bekrefter overfor Aftenbladet at politiet varslet alt før åpningstid i dag om et mulig anslag mot bransjen.

— Vi fikk beskjed fra politiet om at beredskapet var hevet. Vi måtte være oppmerksomme og ta de forholdsreglene vi følte vi måtte ta. Vi fikk ikke vite noe konkret om hva som var på gang, sier daglig leder og eier Hanne Thorbjørnsen Dybdah i Valberget Gull og Sølv.

Stenger tidligere

I ettermiddag har Aftenbladet vært i kontakt med tre ur- og gullsmedforhandlere i Stavanger som bekrefter at de har fått en henvendelse fra politiet.

— Vi fikk beskjed fra politiet via telefon at noe kunne være i gjære imot vår bransje, bekrefter flere gullsmedforhandlere overfor Aftenbladet.

De fleste gullsmeder og urforhandlere i Stavanger og Sandnes stenger klokken 16.00 i dag, mens noen av butikkene varsler at de kommer til å stenge før ordinær stengetid. I Stavanger sentrum har politiet nå stilt seg opp på sentrale steder.

Klokken 15.45 er det to urforretninger og én juvelforretning i Stavanger som har stengt før ordinær stengeting. Aftenbladets reportere på stedet melder at alt virker å gå rolig for seg i sentrum.

Thorbjørnsen Dybdah er glad for at politiet har vært i forkant. Lenge hadde gullsmeden en politibil parkert like utenfor dørene.

- Så langt vellykket

— Vi føler oss ivaretatt og at politiet har tatt dette på alvor. Så har vi en ekstra person på jobb, og det er selvsagt aktuelt at de kan låse døren og gå hjem hvis de føler seg utrygge, sier Dybdahl.

Politiadvokat Øyvind Haukland vil ikke bekrefte opplysningene.

— Det er et ran vi har varslet, gjentar Haukland, og fortsetter:

— Det har foreløpig ikke vært noe ran, så så langt har aksjonen vært vellykket, sier Haukland.

Han vil ikke si noe om politiet vil øke beredskapen mot stengetiden klokken 16.00 i dag.

Stenger som normalt

Gullsmed og urmaker Otteren i Langgata i Sandnes opplyser til Aftenbladet at de kommer til å stenge som normalt klokken 16.00 i dag.

Store deler av dagen har de holdt inngangsdørene låst, men slipper inn kunder som vil inn. I ettermiddag ble dørene åpnet.

Politipatruljer sirkler fortsatt rundt i Sandnes sentrum.

— Det har vært en spesiell dag. Heldigvis hadde vi politiet utenfor lenge, så antageligvis har vi aldri vært så trygge som i dag. Og så tenker jeg at vi har et visst ansvar med å holde åpent for ikke å uroe folk unødvendig. Men jeg står her med nøkkelen i hånden og er klar til å låse, sier Hilde Thorbjørnsen ved Valberget Gull og Sølv i Stavanger.