Fire av fem familiemedlemmer har vært rammet av lungebetennelsen mykoplasma.

– Når Mikkel og Didrik var så trøtte at de gikk og la seg på ettermiddagen, skjønte vi at noe var galt, sier mor Merethe Arnevig. To gutter på fem og åtte år er vanligvis ikke lette å få i seng om kvelden, men sent i høst merket foreldrene at alt ikke var som det skulle være. Mikkel var den første som fikk konstatert lungebetennelse – og det to ganger.

– Først fikk han en penicillinkur. Så var det kanskje fire dager der han var frisk, før han begynte å hoste igjen: ny lungebetennelse og ny 14 dagers penicillinkur, forteller moren.

Far slapp unna

– Det var kjempekjedelig. Medisinen smakte guff og gru, legger femåringen til.

Rett før jul gikk moren ned for telling med feber, etter å ha hanglet et par uker, og kort tid senere var det Sofie (11) sin tur. Hun er fortsatt på penicillinkur. Den eneste som har sluppet unna, er far Kjell-Inge.

– Jeg vet ikke hvorfor jeg ikke har fått det, men jeg hadde noe liknende for tre-fire år siden, sier han.

Slapp innejul

Merethe forteller at også søsterens familie, som de har mye kontakt med, er rammet. Totalt har syv av ti i de to familiene vært syke – og alle beskriver de samme symptomene: Det begynner med at man er trøtt og småhoster, deretter kommer det mer slimhoste og verk i kroppen. Til slutt slår feberen til, og det var bare å legge seg under dynen.

Dermed ble det en slapp innejul for barn og voksne i huset i Saudalskleivane.

– Vi har sett på dvd-er og på tv. Og så har vi spilt på GameBoy'en og tegnet. Men det har vært veldig kjedelig, forteller ungene.

INGEN SPØK: Det har gått slag i slag med lungebetennelser for familien Arnevig i Åsane siden november. ¿ Vi har aldri opplevd at vi er blitt så syke før, sier de. Fra venstre: Kjell-Inge, Sofie (11), Merethe ¿ med Mikkel (5) på fanget og Didrik (8). FOTO: KNUT EGIL WANG