Samtidig tripper Senterpartiet etter å ta fatt på en ny EU-debatt, og til å ta imot damen som Sp'erne mener skal bli Norges nye nei-dronning.

Avtroppende leder Odd Roger Enoksen fikk som det seg hør og bør taktfast applaus både før og etter talen sin i går.

Men da påtroppende leder, Åslaug Haga, møtte landsmøtet med sitt strålende diplomatsmil, jublet delegatene.

I går hadde hun forsamlingen i Storstuggu på Rørås i sin hule hånd. Tiden vil vise om Haga blir en like stor suksess som den forrige nei-dronningen, Anne Enger Lahnstein.

Oppgjør mot bondehets

På talerstolen var hun snar med å slå fast at partiet ikke må grave seg ned i sutring og selvransakelse.

Til det har partiet for mye ugjort.

— Vi skal bygge selvtillit, sa Haga og fortsatte med at å ta et kraftig oppgjør med bonde- og bygdemobbingen som hun mener gjennomsyrer media.

— Det er ikke harry å bo på landsbygda. Vi skal sprenge oss ut av den mentale tvangstrøyen som innebærer at bygdas kultur og levemåte er mindreverdig, sa Haga, som selv er bosatt på småbruk på Ås - med både katter og hest.

Ingen tenkeboks

Sp-toppene advarer mot å gjøre årets valgkamp til en EU-valgkamp.

Men EU er og blir likevel yndlingstema hvor partifolk møtes.

— Vi har fulgt med i timen og vet hva EU er. Vi trenger ingen tenkeboks, sa Haga.

Retorikken er klar. Når Sp snakker om EU heter det ikke sammenslutning eller union, men Europas forente stater.

I en situasjon hvor partiet har mer enn nok med å holde «hodet» over sperregrensen, er det ikke rom for å dvele ved indre strid.

Men barnehageforliket kan ødelegge idyllen når det blir resolusjonsdebatt i morgen.

Strid om barnehagepriser

Mange av Senterpartiets 90 ordførere synes barnehageforliket mellom Frp, Arbeiderpartiet og SV, som Senterpartiet kastet seg på i fjor, blir for dyrt.

Derfor har flere av de mest irriterte presset på for å få partiet til å trekke seg fra avtalen. Ordførerne mener det går ut over den lokale selvråderetten at Stortinget skal fastsette barnehageprisen.

Men Sp-toppene har holdt stand delvis ved å skyve foran seg uroen som regjeringen klarte å lage rundt forliket på budsjettkonferansen på Jevnaker.

I går slo Odd Roger Enoksen fast at Senterpartiet skal stå på forliket, i alle fall frem til våren når saken likevel skal opp igjen på Stortinget.

Fra salen er barnehageprisene knapt nevnt. Men det er tett mellom ordførere i salen, så det spørs hvordan det går innen landsmøtet avsluttes.

«TILLIT»: - Vi skal først og fremst bygge tillit, sa Sps påtroppende leder, Åslaug Haga, på landsmøtet i går.<br/> FOTO: GORM KALLESTAD