Fem personer er døde og 14 skadd, i henhold til foreløpige meldinger. Det var 240 mennesker under jorda da ulykken skjedde. Det er ikke klart hva som er skjedd med dem, sier en talsmann for departementet.

Minst 27 gruvearbeidere skal fortsatt være savnet etter ulykken.

— Skjebnen til de andre som var under jorda, er fortsatt ukjent, sier en talskvinne for myndighetene i Kemerovo-regionen.

Eksplosjonen skal ha vært forårsaket av en ansamling av metangass, og den skjedde ved 03.45-tiden norsk tid i Listvjanino-gruven i Kemerovo-regionen i det sentrale, sørlige Sibir.

Ni ulike grupper av redningsmannskaper forsøker nå å få ut de innesperrede gruvearbeiderne, meldte nyhetsbyrået Interfax torsdag morgen. Gruveulykker er vanlig i Russlands mange kullgruver. Mange av gruvene ble bygd under diktatoren Josef Stalins industrialisering på 1920-tallet, og sikkerhetsprosedyrene er bare i liten grad endret siden Sovjet-tiden.

45 gruvearbeidere omkom under en eksplosjon i en gruve i Kemerovo-regionen i april i år. Elleve arbeidere ble også sperret inne i en uke i en oversvømt gruvesjakt i et anlegg nær Ukraina i oktober i fjor.