NTB

SNT har kontaktet Økokrim for å prøve å finne ut hvordan jomfruolje og 100 prosent ren olivenolje kan inneholde det kreftframkallende stoffet PAH (tjærestoffer). Analysene fra de 40 siste prøvene er trolig ikke klare før i slutten av september.

— Vi tror at det her kan være snakk om juks, og at flaskene er fylt med olje fra olivenrester, i stedet for ren olivenolje som det står på etiketten, sier informasjonssjef Nina Vedholm i SNT til NTB.

Hun understreker at olivenoljen er importert på flaske.

SNT fant for høye PAH-verdier i Diana Extra Virgin Olive Oil og Diana 100 % pure Olive Oil, og krevde sist onsdag flaskene fjernet fra markedet. Importøren forsikrer at alle flaskene er hentet tilbake.

Fredag bestemte danske myndigheter, basert på de norske analyseresultatene, at all olivenolje skulle fjernes fra butikkhyllene. SNT mener imidlertid at de foreløpig ikke har grunnlag for å fjerne all olivenolje.

Tidligere er PAH funnet i matolje laget av olivenrester, noe som førte til at SNT i begynnelsen av august innførte omsetningsforbud mot disse oljene.