TORGEIR VØLSTAD

– Jeg husker at jeg syns det var forferdelig selv, da jeg var liten. Voksne kan være ganske stygge mot barn som kommer på dørene. Men de burde vite bedre, de fleste har jo eller har hatt barn selv, sier tobarnsmoren fra Stavanger.

Men hva skal en gjøre? I de fleste lag og organisasjoner er det obligatorisk med både loddsalg og dugnader for barne— og ungdomsidrett, skolekorps, speideren og en hel rekke aktivitetstilbud i nærmiljøet. Jobben må gjøres.

Men noen ødelegger. Alle unge loddselgere har opplevd ubehøvlede og direkte ubehagelige voksne i døråpningene.

Hær med mindreårige

Det vet Jon Warland, én av en hel hær av mindreårige som samler inn mange og helt nødvendige millioner til den lange rekken av barne- og ungdomstilbud der de bor – alt fra små kakelotterier til Håndballforbundets 25 millioner kroner i loddsalg. Den aktive og allsidige 14-åringen er en erfaren loddselger. Han er aktiv i Skjalg, friidrettsklubben som far Morten Warland løp mellomdistanse for i norgestoppen på 1980-tallet, og han spiller kornett i Auglend Skolekorps. Dessuten går han på Steinerskolen.

Det siste året har han gjort sin obligatoriske innsats og solgte lodd for 1400 kroner.

– Lodd for idrettslaget Skjalg går greit. Jeg tar på meg treningsdrakt, og da kjøper de fleste. Loddene til skolekorpset selger vi langs den ruten vi går når vi øver til 17. mai, og da kjøper de. Men Steinerskoleloddene er litt verre. Noen sier først ja, men nei når de hører hva pengene skal gå til. Da mister de litt av lysten. Folk har alle slags rare ideer om Steinerskolen, så det kan bli ganske ekkelt, sier han.

Foreldrene kjøper

For å unngå at ungene får belastninger med fordommer, uvitenhet eller tankeløshet, blir løsningen gjerne at foreldrene kjøper loddene til skolens julemarked selv.

– Det er ille at voksne mennesker skal begynne å diskutere med unger når de er uenige i noe eller av en eller annen grunn ikke vil gi sin støtte. Kan de ikke bare si nei på en høflig måte? spør mor Aud.

– Dessuten bør de huske på at unger er forskjellige. Alle er ikke like tøffe, legger hun til.

Raus nabo

Men det finnes heldigvis gode naboer også.

– Det er klart, vi må jo kjøpe lodd. Våre egne unger selger jo også, sier Morten Mølster, musiker, reklamemann og leder av festivalutvalget i Norsk kulturråd. Han bor et par hundre meter borte i gaten og er raus. Ungene August, Bendik og Ella får lodd for 40 kroner hver.

Eldstemann August er 11 år og har allerede solgt sine først lodd for en idrettsforening. Det gikk greit.

– Det var lettere for meg tidligere også. Folk er greiere med de små, sier Jon Warland.

Stavanger Aftenblad/Bergens Tidende

fakta/Gode loddselgertips

  • OPPFØRSEL: Smil og vær blid, og snakk høyt nok og tydelig. Kle deg gjerne i klubbens treningsdrakt, speideruniform eller annet som signaliserer hvem du selger lodd for.
  • SE ETTER BARN: Rekkehus er effektivt. Og der bor det også mange med barn, og de kjøper nesten alltid lodd. Se etter barnevogner og biler med barnesete.
  • BUTIKKER: Der folk handler, er det mye folk. Men spør først om lov til å stå der. Selg enten når folk går inn eller ut. Hvis to står sammen, stopper folk lettere hvis den andre har fått napp - og omvendt.
  • KJENTE: Bursdager i familien er midt i blinken. Onkler, tanter og besteforeldre er gode til å kjøpe lodd. Det er gode naboer også.
  • VÆR: Gå gjerne ut når det regner. Da kjøper folk lodd fordi de syns synd på deg eller syns du er tapper.
  • FLERE SAMMEN: Hvis to eller flere går i samme område, blir det morsommere - og litt lettere å takle sure og avvisende voksne. Å ta med yngre søsken øker også salget.

KILDE: ERFARNE UNGE LODDSELGERE I STAVANGER

UT PÅ OPPDRAG: Tvillingene Jon og Nora Warland (14) er tapre og selger de loddene de skal selge. ¿ Men det er klart, de ringer ikke på der de har hatt de verste opplevelsene tidligere, sier mor Aud Melhus.
Knut S. Vindfallet
GOD NABO: Jon Warland (14) får klaff hos nabo Morten Mølster. Han kjøper lodd for 120 kroner. ¿ Våre egne barn selger jo lodd, så da må vi kjøpe av andre også, sier Mølster.
Knut S. Vindfallet