Klokken 12 presenterte olje— og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) innholdet i stortingsproposisjonen som gir klarsignal for testsenteret på Mongstad.

Så mye koster det

Senteret skal stå ferdig om to og et halvt år, og har en prislapp på minst 5,2 milliarder kroner. Kostnadene er dermed flere ganger høyere enn de første anslagene som regjeringen og StatoilHydro presenterte for et par år siden.

Les også: ESA sier ja til månelandingen

Prosjektet på Mongstad skal utvikle teknologier for fangst av klimagassen CO2.

– Dette er en milepæl i arbeidet med å videreutvikle teknologier for fangst av CO2, sier statsråd Riis-Johansen i en pressemelding.

Han viser til at CO2-håndtering er en hjørnestein i den norske klimapolitikken.

– Dette er et vanskelig arbeid, men samtidig er det avgjørende å lykkes fordi CO2-håndtering er et helt nødvendig virkemiddel i kampen mot global oppvarming. Aktiv satsning gjennom egne prosjekter og erfaringen fra disse, gjør Norge til et foregangsland for utvikling av CO2-håndtering, sier Terje Riis-Johansen.

Bergen blir vertskap for en internasjonal konferanse om CO2-fangst og lagring i slutten av mai.

Forskningsjobber Staten er den største partneren i Mongstad-prosjektet med en andel på inntil 80 prosent. StatoilHydro har 20 prosent, men det jobbes fortsatt med å få inn flere industrielle partnere, som i så fall vil redusere statens andel.

Regjeringen foreslår at partnerskapet fatter endelig investeringsbeslutning innen utløpet av mars.

CO2 som blir fanget under teknologiutviklingen på det nye senteret vil de første årene bli sluppet ut i atmosfæren. Begrunnelsen er at det vil bli for dyrt med full CO2-håndtering fra oppstart av teknologisenteret.

Full skala rensing av utslippene ved Mongstad-anlegget kommer tidligst på plass i 2014.

Ifølge regjeringen er teknologisenteret er et fremtidsrettet prosjekt som vil gi grunnlag for forskningsoppgaver til universiteter andre forskningsmiljøer.

Hva synes du om prosjektet? Si din mening her.