ØYULF HJERTENES

Det er tøft å være juletre om dagen. Ikke bare blir du hugget ned, du må helst også følge julebransjens knallharde utgave av 90-60-90.

For eksempel må ikke bredden være større enn høyden. Det er greit nok å følge for de fleste mennesker. Verre er det for et tett lite grantre...

Egen standard

Norsk Standard har som oppgave å lage standarder for hvordan alt fra skruer til reflekser skal utformes. 13.000 standarder her det blitt til nå — og en av dem forteller hvordan et juletre skal se ut.

— Det er mye rart på markedet, for eksempel trær som har vokst for fort, eller trær som ikke er symmetriske. Derfor er det greit at der finnes en slik standard, sier juletreprodusent Hans Haukås.

Standarden er frivillig, men ifølge Haukås får produsentene som ikke leverer god kvalitet problemer med å selge trærne.

Donald Duck-kategori

Selv har han over 80.000 vordende juletrær på gården i Åsane. Denne julen vil flere tusen juletrær i bergenske stuer komme fra Haukås Juletreskog.

Ifølge Hans Haukås vil 95 prosent av dem være i klasse 1. Det er de beste trærne - de som faller inn i Donald Duck-kategorien:

  • Fargen skal være ensartet.
  • Nålsettingen skal være tett og fyldig.
  • Treet skal ha et naturlig forhold mellom høyde og bredde. Kjegleformen er idealet - pæreform betyr degradering fra første klasse.
  • Stammen skal være rett, med bare ett toppskudd.
  • Treet skal være symmetrisk, med jevn fordeling av grenene rundt hele treet.

Pæreform

— Mange tror kanskje at dette er noe vi har funnet ut på et julebord, flirer Einar Morten Lassesen, som er informasjonsleder i Standard Norge.

Han forstår at mange stusser over kravene til stramme former på juletrærne.

— Men dette er det ikke tull. Her er det bransjen selv som står bak, understreker han.

Standarden skal gjøre det lettere for selgere og leverandører å bli enige om prisen seg imellom. Den gjør det også enklere for importører av trær å spesifisere hva de vil ha - og ikke ha.

For eksempel trær i klasse 2. Der kan fargen avvike mellom nålene, som også står tynnere enn i toppklassen. Stammen kan ha svake bøyninger, og det «tillates at grenene er kortere og noe tynnere på det som har vært skyggesiden».

Enda verre - eller mer naturlig, alt etter hvordan du ser det - er trærne i klasse 3. Her tillates både pæreform og en krokete stamme.

- Krev avslag

— Dersom kunden kjenner disse klassene, kan de lettere forlange avslag i prisen. Donald Duck-trær er priset høyest, mens mer uformelle trær gjerne er billigere, sier Einar Morten Lassesen.

Norge er trolig det eneste landet i verden med offisielle drømmemål på det som er grønt og glitrende.

Og dette gjelder ikke bare for trær. «Klippegrønt», det vil si grønne grener for eksempel til bruk i dekorasjoner, har også sin egen standard.

Slanke og tette

Juletreprodusent Hans Haukås sier stadig flere vil ha slanke og tette trær med fin farge. Det krever mye oppfølging - både gjennom kontroll med vegetasjonen og forming av trærne.

— Trær som vokser to meter på fire år vil ingen ha. Da blir det bare langt mellom grenene. Skal trærne bli tette og fine må de stå 8-10 år. De siste 5 av disse må bredde og høyde reguleres, forteller han.

Prisene ut til kunden varierer fra under hundrelappen, til 550 kroner for en perfekt fjelledelgran.

PERFEKTE FORMER: Hans Haukås har i år 30 års jubileum som leverandør av juletrær. Dette treet - en fjellgran - tilhører den ypperste kvalitetsklassen etter de offisielle standardene.<br/>Foto: HELGE SUNDE