Det er Danmarks Meteorologiske Institut som melder at isen i Davisstredet ikke har hatt så stor utbredelse siden 1993. De store ismassene vises tydelig på satelittbilder fra NASA.

Bt.no har tidligere skrevet at Nordpolen smelter. I fjor høst ble det notert rekordlite is i Arktis. Så hvordan kan dette ha seg?

Forsker Lars Henrik Smedsrud ved Bjerknessenteret forklarer sammenhengen.

– Det er ingen tvil om at isen i Arktis smelter gradvis, og er nå tynnere i gjennomsnitt enn den pleier å være, sier Smedsrud.

Kraftige vinder

Smedsrud sier dette stort sett kan forklares med at det har det vært uvanlig kraftig vind i Arktis, som pakker isen sammen på begge sider av Grønland.

– Vindene fra Beringstredet har vært vesentlig sterkere de siste årene, og de dytter isen nedover mot Grønland. Det stemmer også godt med at det er lite is på den andre siden av polpunktet, sier Smedsrud.

Still spørsmål direkte til Smedsrud og resten av vårt klimapanel her

Det har i tillegg vært nokså kaldt på vestkysten av Grønland i år. Temperaturen er også påvirket av sirkulasjonen i atmosfæren.

DMI påpeker at isforholdene ved Grønland ikke rokker ved dataene som viser at isen ved Nordpolen svinner.

– Én sesong med sterkere vinder kan ikke beregnes av klimamodellene som beskriver den langsiktige utviklingen, sier Smedsrud.

– På de stedene der det var åpent hav i september, er isen tynn nå. Den blir bare en meter tykk i løpet av en vintersesong. I snitt blir det mindre og mindre is, sier Smedsrud.

Hva synes du om klimadebatten? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.

Dette satelittbildet fra 3. april viser utbredelsen av is i Arktis.
IUP UNIVERSITÄT BREMEN