ERLEND FRAFJORD

ARVID BERNTSEN

Ranstiltalte Ridvan Halimi har hele tiden nektet for å ha vært i Stavanger-regionen før ranet, og han avviser all kjennskap til forbrytelsen.

Bergens Tidende er kjent med forklaringene til påtalemyndighetens hovedvitner mot Halimi, to ekspeditører i en Ica-butikk i Sandnes. Butikken ligger få hundre meter fra leiligheten som David Aleksander Toska leide. Ekspeditørene er sikre på at de så Halimi i byen noen uker før ranet.

Skjevt øye

En av de Ica-ansatte ble en tirsdag i midten av mars 2004, få uker før NOKAS-ranet, oppmerksom på en mann med utenlandsk utseende som kom inn i butikken og spurte etter en bestemt type karbonader. Hun er sikker på at det var en tirsdag fordi de ansatte denne dagen pleide å skjære opp ost i butikken. Mannen snakket østlandsk og ikke gebrokkent.

Ekspeditøren husker mannen godt fordi han var veldig kresen og på død og liv skulle ha akkurat denne typen karbonader. Han hadde et karakteristisk utseende med et skjevt øye, ifølge kvinnen.

Så etterlysning

Et par måneder senere, 12. mai 2004, ble Ridvan Halimi etterlyst av politiet med navn og bilde, siktet for Nokas-ranet. Han hadde da vært på rømmen siden NOKAS-ranet 5. april.

Ica-ekspeditøren var ikke i tvil: Dette var mannen hun hadde sett i butikken i mars. Kvinnen tok etter hvert kontakt med politiet og gjennomgikk flere bildekonfrontasjoner hvor hun pekte ut Halimi som den mystiske karbonadekunden.

Overvåkingsfilm fra videokameraer i butikken blir bare oppbevart en viss periode, og det viste seg at opptakene fra midten av mars var slettet da kvinnen tok kontakt med politiet.

DNA flere steder

I tillegg til vitneobservasjoner av Halimi vil påtalemyndigheten forsøke å knytte ham til NOKAS-ranet ved hjelp av tekniske spor. DNA fra Halimi er funnet på en flaske i lastebilen som ble påtent utenfor politihuset i Stavanger om morgenen like før ranet, på to hansker i den ene fluktbilen, og på en jakke og noe plast fra en av bagene med ransutstyr som ble funnet på fiskeskøyten «Gamle Henningsvær». I tillegg har politiet funnet Halimis DNA på avtrekkeren på et AG 3-gevær funnet i Drammen. Geværet er knyttet til NOKAS-ranet ved hjelp av prøveskyting sammenholdt med hylser funnet på Domkirkeplassen.

I midten av mars, på tidspunktet da Halimi ble observert i Sandnes, mener politiet å kunne dokumentere at flere av de tiltalte var samlet i Stavanger-regionen. Dette på bakgrunn av kommunikasjonskontroll, vitneobservasjoner og bompasseringer fra biler som kan knyttes til noen av de tiltalte.

Halimis forsvarer, advokat Trygve Staff, ønsker ikke å kommentere Bergens Tidendes opplysninger.