– Det er en hån mot Hellas og den statsformen landet har. Dette handler om at Norge ikke respekterer den avgjørelsen det greske folk fattet for mer enn 30 år siden; at Hellas skiftet statsform fra monarki til republikk, sier Jannis Barbantonis (42) til Aftenposten.

Andre representanter for det greske miljøet i Norge, Sotirios Botouroglou og Petros Arvanitidis, støtter Barbantonis.

– Det er ingen vei tilbake for monarkiet i Hellas. Det bør det norske kongehus og norske myndigheter forstå, sier de to til avisen.

Folket ville ha republikk

Da prins Sverre Magnus ble døpt i begynnelsen av april var en fadderne Pavlos, for anledningen opphøyd til «H.K.H. kronprins Pavlos av Grekenland».

Pavlos er eldste sønn av Konstantin, konge i Hellas fram til 1967.

I en folkeavstemning i Hellas i 1974 ble valgte et flertall av folket å innføre republikk. Likevel fortsetter den tidligere monarken å dele ut prins— og prinsessetitler til barn og barnebarn.

Ubetenksomt

Trond Nordby, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, er også kritisk til praksisen.

– Hoffet lever som om verden har stoppet opp og titulerer ut fra et monarki som eksisterte på 1800-tallet. Det er i beste fall ubetenksomt, og jeg forstår dem som reagerer, sier Nordby.

Han mener Utenriksdepartementet burde hviske Slottet noen ord om temaet. Men det vil de ikke.

– Dette er helt uproblematisk for oss. I europeiske kongehus er slike tituleringer en sedvane og har ingen praktisk betydning, sier fungerende protokollsjef Thomas Hauff.

Ingen på diplomatisk nivå ved den greske ambassaden i Oslo ønsker å snakke med Aftenposten om saken.