I går så Trine Justesen på Rikets tilstand på TV 2 sammen med Bergens Tidende. Hun fikk høre hvordan Nini Stoltenberg kjempet mellom liv og død på sykehuset. Og hun så hvordan Thorvald, Karin, Jens og Camilla stilte opp for minstejenten i familien, for å prøve å redde henne fra et liv med narkotikaavhengighet.

Stod helt alene

Trine Justesen kjenner seg igjen i mye Stoltenberg-familien har opplevd, kanskje med ett viktig unntak. Der familien Stoltenberg var en stor, sammensveiset familie, stod Trine Justesen alene i kampen for å redde sin sønn. 8. mai i fjor var det slutt. Da døde sønnen hennes, Jonatan, på et hotellrom i Oslo. Den 20 år gamle kroppen hans tålte ikke mer.

— På mange måter er historien som ble vist på TV i går en solskinnshistorie. Familien Stoltenberg stod sammen. Slik er det ikke for alle, sier Trine Justesen til Bergens Tidende.

Til hjelp for andre

Den tidligere Steinerskole-læreren var alenemor, måtte selge huset og gi opp jobben. I Norge finnes det mange familier som har opplevd det samme. Ikke alle disse skjebnene har vekket like stor oppmerksomhet.

— Det kan kanskje virke urettferdig. Men jeg har tenkt før at dersom noen med betydning i samfunnet rammes kan det kanskje skje noen forandringer. Hvis det kan være til hjelp for andre at Stoltenberg-familien står frem, så er det kjempefint at de gjør det, sier Trine Justesen.

I mars i år fortalte Trine Justesen første gang om historien sin i en stor artikkel i Bergens Tidende. Nå gjør hun det igjen. Begrunnelsen hennes er den samme som Thorvald Stoltenbergs begrunnelse.

Ikke tatt alvorlig

— Jeg opplevde at både sønnen min og jeg ikke ble tatt alvorlig. Men jeg har aldri følt skam. Det er samfunnet som burde føle skam, sier Trine Justesen.

Hun er opptatt av å ta bort mytene om hvem narkotikamisbruket rammer.

— Det kan ramme alle, og Nini Stoltenberg virker som et typisk tilfelle. Hun var livsglad, ressurssterk og modig. Hun minner meg om min egen sønn, en ressurssterk ungdom med mange muligheter, men som kanskje ikke fant de trange veiene som er normen i samfunnet vårt.

En sykdom

Thorvald Stoltenberg sa i TV 2-programmet at han føler narkomani er den eneste sykdommen som er forbudt. Trine Justesen merket også at sønnen led av en sykdom.

— Da han var 18 år kom han hjem og sa at det hadde gått for langt. Da så jeg at han hadde en sykdom. Jeg så at han ikke kunne gjøre noe med avhengigheten på egen hånd.

Trine Justesen håper at narkotikaavhengighet - på linje med alkoholisme - blir regnet som en sykdom.

— Det ville være til svært stor hjelp. Det ville være enklere for familien, det ville bli lettere å få hjelp, og jeg tror det ville virke preventivt, sier Trine Justesen.

STERKT PROGRAM: - Det er viktig at vi snakker åpent om narkotikamisbruk som en sykdom, sier Trine Justesen.
FOTO: HELGE SKODVIN