DAG-HENRIK FOSSE — Vi var i etableringsfasen, og skulle gjøre handelen så billig som mulig. I ettertid så vi at vi betalte mye mer enn kjøleskapet egentlig kostet. Vi delte kjøpesummen opp, og betalte bare minimumsbeløpet på noen hundrelapper hver måned. For oss ga ikke dette mersmak, sier Per-Eyvind Fjordholm som til tross for denne erfaringen har en lønnskontokreditt i dag å 50.000 kroner. Men den bruker han ikke.

De nye gebyrfrie kredittkortene fremstilles som smartere for brukeren.

Har kortkunden 10.000 kroner utestående, og betaler ved forfall, påløper ingen ekstra kostnader. Man får faktisk låne pengene gratis i halvannen måned.

Utsettes betalingen i 30 dager, påløper det renter på 1,65 prosent per måned, som gir en ekstrakostnad på 165 kroner for GE Mastercard og 1,66 prosent og 166 kroner for Creditcard.no.

Og venter man i ett år med å betale, må man ut med 2170 kroner for GE Mastercard og 2184 kroner for Creditcard.no i tillegg til de 10.000 kronene. Et kjøleskap til 10.000 kroner, betalt med kortet, der betalingen først skjer 12 måneder etter forfall, vil derfor egentlig koste kunden 12.170 eller 12.184 kroner.

Rådyrt i minibank

Velger man kortet til gebyrfri.no koster utsettelse med betalingen praktisk talt det samme. Men er man for sein med betalingen her, beregnes rentene fra dagen man kjøpte varen eller tjenesten, og ikke fra fakturaforfall.

Man betaler over en femtedel av utestående beløp i kredittkostnader for å utsette betalingen.

Kortet kan også brukes som et vanlig minibankkort, men det er rådyrt.

Dersom man tar ut 3000 kroner, og betaler tilbake etter én måned, må man betale tilbake 3064 kroner med gebyrfri.no, 3050 kroner med GE Mastercard og 3065 kroner med Creditcard.no. For dette siste kortet betales ikke rente før fakturaforfall.

Dyrt å utsette småbeløp

Tar man ut penger ofte med kredittkortet, og venter lenge med tilbakebetalingen, vil rentebelastningen bli deretter.

Det er mulig å dele opp tilbakebetalingen, men den må være minimum 3 prosent eller 250 kroner av utestående beløp (400 kroner for Creditcard.no).

Småbeløp som fordeles over flere måneder er en dyr fornøyelse.