— Dette er veldig trist. Vi har hatt et meget godt samarbeid, var Listhaugs korte kommentar. Hele bystyret var overrasket da det fikk beskjeden om Laes avgang. Selv om han tidligere har varslet at han ville gå av i god tid før neste kommunevalg, skriver aftenposten.no.

Høyres gruppeleder i bystyret, Bård Folke Fredriksen, syntes det var vemodig at Lae forsvinner.

– Han var en suveren byrådsleder. Han har vært byrådsleder i 9 år og sittet i byråd i til sammen 13 år. Den rekorden blir det svært vanskelig å slå, sa Fredriksen umiddelbart etter Laes kunngjøring.

– Riktig valg

Fredriksen fremholder Laes personlige egenskaper som har betydd mye for det politiske arbeidet. Men han mener likevel det var en viss fornuft i at han gikk av akkurat nå.

– Ja, det var et riktig valg både for ham selv og for Høyre.

Lae har utpekt finansbyråd Stian Berger Røsland (33) som sin etterfølger, og også Høyres arbeidsutvalg pekte i formiddag på Røsland som en naturlig arvtaker.

Gruppeleder i Venstre, Ola Elvestuen, understreket det gode samarbeidet med Erling Lae. Venstre utgjør Høyre/Frps parlamentariske grunnlag og er en meget viktig samarbeidspartner, spesielt når det gjelder Oslo-budsjettet som ble lagt frem i dag. Han vil ikke si noe spesielt om Berger Røsland som byrådsleder.

– For oss betyr det ikke noe hvem som er byrådsleder, det er politikken som er viktig for oss, sier Elvestuen.

– Budsjettdebatten punktert

Lae avviser at han går på grunn av skandaler og økonomiske overskridelser som har preget Oslo-politikken i det siste.

Rune Gerhardsen (Ap) tror ikke helt på Lae når han sier han går av frivillig og at det ikke har noe med skandalen rundt Holmenkollen eller andre betente politiske saker å gjøre.

– Dette føyer seg inn i mønsteret vi ser at byråder går av når det dukker opp noen skandaler. Da løser de det på denne måten. Tidspunktet er spesielt. Nå vil for eksempel ingen bry seg om budsjettforslaget. Budsjettdebatten er punktert. Dette var god regi, men jeg sutrer ikke over dette, sier Gerhardsen.

– Klok avgjørelse

– Det er en markert og høyt respektert politiker som gir seg når Erling Lae nå takker for seg som byrådsleder og har meddelt bystyret at byrådet går av, sier SVs gruppeleder Knut Even Lindsjørn i en pressemelding onsdag formiddag.

– SV har forståelse for Laes avgjørelse. Byrådet har kommet opp i mange vanskeligheter med store skandaler slik som Holmenkollen, IKT-skandalen, Fleksus og mye mer. Ved å ta den avgjørelsen viser Erling Lae at han tar et ansvar for det som har skjedd. Det er en klok avgjørelse og en avgjørelse det står respekt av.

– Valget er riktig

I sin redegjørelse til bystyret sa Lae at han ønsket dette selv.

– Det var det rette valget å gjøre nå. Vi må bygge opp en ny frontfigur foran neste valg. Den nye byrådslederen må også ha hånden på rattet i arbeidet med det nye budsjettet, sa Lae.

Han utelukker et politisk comeback, bortsett fra at han skal sitte som menig bystyrerepresentant.

– Det er aldri fornyelse i en reprise, mener Lae. Han avsluttet med et personlig ønske og en oppfordring.

– Spill hører hjemme på scenen, ikke her fra bystyrets talerstol. Jeg oppfordrer alle til å se bak alle byens ansikter. Byen er mer sammensatt enn før. Det kan være en kilde til motsetning og konflikt. Ingen skal la seg kue av andres uforstand, har jeg ment og det har vært mitt privilegium.