Politiet i Oslo har stengt tre utesteder og mener drapet på Mohamed Ahssain kan ha skjedd på ett av dem. Nå håper etterforskerne at den antatte hovedmannen bak drapet, 34 år gamle Minh Quang Pham, skal gi dem svaret.

– Vi håper at den siktede skal hjelpe oss med å finne stedet i morgen, slik at vi kan åpne disse utestedene igjen, sier politioverbetjent Finn Abrahamsen i Oslo politidistrikt til NTB.

Siktet for drap

Pham har snakket seg selv inn i saken og er nå siktet for forsettlig drap. Han godtar å bli varetektsfengslet tirsdag, men Abrahamsen understreker at 34-åringen ennå ikke har tatt stilling til skyldspørsmålet.

– Det er på det rene at Pham fikk permisjon fra Berg fengsel i Vestfold onsdag i forrige uke, og at han kjørte sammen med en 24 år gammel medfange til Oslo samme dag. Vi lurer på om de kan ha utført drapet før de kjørte tilbake til Tønsberg med liket i bilen, sier Abrahamsen.

Det er usikkert om Pham må møte i tingretten når fengslingsspørsmålet skal avgjøres. Siden han har godtatt varetekt, kan spørsmålet avgjøres ved en såkalt kontorforretning, uten siktede til stede.

Gransker permisjoner

Etterforskerne kommer nå til å gå ekstra nøye inn i når de to, som begge tidligere er dømt for drap, hadde permisjon fra fengselet og hva de har bedrevet i disse periodene.

24-åringen ble pågrepet rundt midnatt natt til mandag og er siktet for forsettlig drap eller medvirkning til dette. Politiet har ingen klar formening om hvem av de siktede som har gjort hva i forbindelse med drapet.

Svarte penger

Både de fem siktede og offeret i saken kjente hverandre fra før og utgjorde et miljø knyttet til utelivsbransjen i Oslo. Svart oppgjør i forbindelse med salg av utestedet Club Kamikaze er blant de viktigste sporene politiet har etter drapet på Mohamed Ahssain.

– Vi har koblet økogruppen her i Oslo politidistrikt på saken nettopp i lys av dette. I likhet med pressen har vi i politiet mottatt en rekke tips og opplysninger om at drapet kan ha en sammenheng med disse utestedene, men vi kan ikke konkludere med at det er her motivet ligger, sier Abrahamsen.

Millioner

Flere medier skrev mandag at den drepte 31-åringen i slutten av februar solgte seg ut av klubben i Oslo sentrum. Planene skal ha vært å kjøpe seg opp i et annet utested, Club Mosquito. De to utestedene ligger bare et steinkast fra hverandre.

Mens VG skriver at Ahssain skulle få 5 millioner kroner for salget, oppgir Dagbladet 2 millioner. Pengene og avtalen om salget skulle avgjøres i et møte onsdag kveld i forrige uke.

Det er denne kvelden politiet mener drapet kan ha skjedd.

Fengsling

Trolig kommer tre andre menn som er siktet i saken, 26, 27 og 38 år gamle, til å bli fremstilt for varetektsfengsling tirsdag.

Den femte siktede blir trolig begjært varetektsfengslet onsdag.

– Dette er fortsatt en meget omfattende og komplisert sak og vi etterforsker fortsatt svært bredt, sier Abrahamsen.

SØRGER: Venner og bekjente av den drepte Mohamed Ahssain la ned blomster ved utestedet Kamikaze i Oslo mandag kveld.Utestedet er et av flere mulige åsteder for drapet.Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
Larsen, Håkon Mosvold