Forsvarssjefen har beordret full gransking av en påstått krigsforbrytelse begått av norske soldater i Afghanistan, skriver VG.

Forsvarssjef Harald Sunde har iverksatt granskningen etter at en troppssjef i Telemarkbataljonen skal ha kommet med opplysninger om at norske soldater skjøt og drepte en såret afghansk opprører i Ghormac-distriktet i januar i år.

Ifølge VG kom troppssjefen med disse opplysningene under et foredrag på Krigsskolen i april. I foredraget skal han også ha opplyst at norske soldater i desember i fjor skal ha brukt en afghaner som menneskelig skjold nord for Maimana.

Sterke reaksjoner Sjef for Krigsskolen, oberst Arne Opperud, har denne uken utarbeidet en rapport om foredraget.

— Rapporten tar for seg hvordan noen av tilhørerne oppfattet det som ble sagt. Det er snakket med flere som var fysisk til stede, sier Opperud.

Troppssjefen kom rett fra Afghanistan og skulle gi en usminket versjon av det som skjedde der. Hans historie skapte sterke reaksjoner, og i ettertid har ryktene svirret om hva som ble fortalt.

-Forsvarssjefen har beordret gransking fordi rykter om mulige kriminelle forhold ikke er avlivet. Ingenting tyder på at dette har skjedd, men det er fortsatt rykter som svever, sier talsmann for forsvarssjefen, Erling Bø.

Forsvarssjefen skal ha blitt gjort oppmerksom på saken i mai, men da ble den lagt til side.

- Ikke hold i dette - Så langt Hæren har undersøkt, og snakket med vedkommende, så er det ikke hold i dette, det er tvert imot en misforståelse, sier forsvarssjef Harald Sunde.

Den aktuelle troppssjefen ønsker ikke å si noe om saken til VG.

Major Rune Wenneberg, som har vært kompanisjef for Mek 4 i Telemarkbataljonen, er fredag gjest i TV-programmet Skavlan. I programmet sier han blant annet at norske soldater må bekjempe den iboende motstanden mot å drepe:

— Vi må normalisere det å ta liv. Det å drepe et annet menneske er dessverre en forutsetning for å gjøre jobben vår, sa han til Fredrik Skavlan da programmet ble tatt opp torsdag ettermiddag.

Til VG sier Wenneberg at han er positiv til at det blir sett nærmere på påstandene om en mulig krigsforbrytelse.