RUNE CHRISTOPHERSEN

GARD STEIRO

KJETIL KOLSRUD

krim@bt.no

— Vi har bedt politiet etterforske omstendighetene rundt denne gutteturen til Venezuela, bekrefter statsadvokat Tor Christan Carlsen.

Den yngste av Thendrup-brødrene hadde ikke nevnt ferien med et ord før han forklarte seg i går. I retten hevdet han at både flyreisen og en måned på hotell hadde kostet under 8000 kroner. Både dommeren og aktorene syntes dette var vel billig.

— Det er flere interessante sider ved denne turen. Den kan belyse hans økonomiske situasjon, men også ha betydning for hans troverdighet, sier Carlsen.

Ringte moren

Thomas Thendrup hevdet at han tilbrakte fire uker i Venezuela i mars eller april i år. Først forklarte han at vennegjengen bodde på samme hotellrom hele ferien. Pris: 500 kroner - for hele perioden.

I neste øyeblikk sa 34-åringen at han hadde reist rundt i landet med båt og fly. En av flyreisene hadde bare kostet 200 kroner.

— Det er veldig billig der nede, sa den tidligere budbilsjåføren.

Etter det Bergens Tidende erfarer vil politiet nå granske Thendrups pengebruk. De tror at turen kan ha vært en langt mer kostbar affære enn han påstår., og at han finansierte den med sin del av ransutbyttet på 57 millioner kroner.

I retten erindret Thendrup svært lite fra ferien. Han ante ikke hvilket flyselskap han hadde brukt, og klarte bare å huske fornavnene til fire av de fem han reiste sammen med.

— Det var en guttetur. Jeg var i fin form, for å si det sånn, sa Thendrup.

Men han husket å ha ringt hjem til moren i Oslo. Hun kunne fortelle at storebroren Johnny var arrestert, siktet for grovt ran med døden til følge.

- Jeg takket nei

Mens Johnny Thendrup har tilstått ranet, nekter lillebroren for at han deltok.

— Jeg var faktisk ganske stolt over at jeg sa nei til å bli med, for jeg har jo sittet inne for ran tidligere, forklarte han i retten.

I likhet med broren nekter han å fortelle hvem som tilbød dem å være med på kuppet. Thendrup innrømmet at han manglet alibi

— Jeg var hjemme i Oslo med sønnen min den dagen, forklarte han.

Påtalemakten knytter Thendrup til ranet gjennom DNA-spor på innsiden av en hanske som lå sammen med annet ransutstyr i skuten «Gamle Henningsvær».

Brødrene mener at DNA-materialet kan ha blitt avsatt ved at Thomas brukte hansken da han hjalp til med byggearbeider i brorens hus. Johnny Thendrup har forklart at han tok med seg hansken da han deltok i ranet.

Ville ikke snakke

Aktor Tor Christian Carlsen undret seg over at Thomas Thendrup ikke ville forklare seg for politiet, verken som vitne eller senere da han ble pågrepet.

— Det kan dere bare glemme, svarte Thendrup da politiet ville avhøre ham.

Det hadde statsadvokaten vansker med å forstå.

— Hvorfor fortalte du ikke at du hadde opplysninger i saken?

— Det var vanskelig for meg, fordi jeg visste av broren min var involvert. Jeg ville ikke ødelegge for ham.

Thendrups forsvarer, advokat Ellen Holager Andenæs, sier klienten ikke har problemer med å forklare at han hadde råd til å reise til Venezuela.

— Min klient hadde eget firma og egen inntekt, sier Andenæs.

Bergens Tidende/Aftenposten

GRANSKER HEISATUR: Politiet undersøker nå om Thomas Thendrups heisatur til Venezuela i vinter var finansiert med penger fra dødsranet i Stavanger. 34-åringen sa i går at han takket nei til å være med på David Toskas ranslag.

FOTO: PRIVAT