Ledelsen i SAS Braathens mener at egenmeldingene fra selskapets flygere er en aksjonsform knyttet til de danske flygernes streik på Kastrup.

Derfor har flyselskapets ledelse, med henvisning til siste ledd i Folketrygdlovens paragraf 8–27, gitt alle selskapets flygere beskjed om at bedriften ikke lenger godtar egenmeldinger fra dem og krever erklæring fra lege fra alle som er syke.

Flyselskapet har bedt de flygerne som har benyttet egenmelding om å oppsøke bedriftslegetjenesten for å få sykmelding fra lege.

Hardt mot hardt

Ledelsen i SAS-konsernets datterselskaper SAS Braathens og SAS Danmark setter nå hardt mot hardt i sitt forhold til flykapteiner og styrmenn. Samtidig som SAS Braathens sendte melding til sine flygere, ga SAS Danmark beskjed om at den streiken som vel 150 danske flygere har gjennomført siden mandag morgen blir innmeldt til Arbeidsretten i Stockholm. Årsaken til at den meldes til en svensk rett er at SAS-konsernet er et svensk foretak.

SAS Danmark har videre avlyst det meste av egne avganger fra Kastrup fram til midnatt natt til torsdag.

Fratatt rett

– Vi har med bakgrunn i Folketrygdlovens paragraf 8 til 27 med øyeblikkelig virkning fratatt alle piloter i SAS Braathens retten til å bruke egenmelding. De som allerede er fraværende på egenmelding, må legitimere eventuelt fortsatt fravær med sykmelding fra og med 25. januar, sier kommunikasjonsdirektør Cathrine Foss Stene i SAS Braathens til NTB.

Over 20 prosent av SAS Braathens flygere har mandag og tirsdag meldt seg syke. I gjennomsnitt var sykefraværet blant SAS Braathens flygere rundt 4 prosent i 2005. Fraværet førte mandag til 120 rutekanselleringer, og inntil tirsdag ettermiddag var rundt 70 ruter innstilt over hele landet.

Overføringer

I en melding til flygerne fra flyselskapets ledelse tirsdag ses det høye sykefraværet i forbindelse med overføring av ansettelsesforholdet for flygerne fra SAS-konsernet til de nasjonale flyselskapene – herunder SAS Braathens.

Antall egenmeldinger fra medlemmer i Norske SAS-piloters Forening ble mandag fordoblet i forhold, sier Foss Stene. Dette skjedde samtidig med at de danske flygerne la ned arbeidet ved Kastrup. Dette er en protest mot at SAS-konsernet vil fjerne de skandinaviske flygerne felles arbeidsavtale og erstatte den med nasjonale avtaler.

– Kravet om legeerklæring er et alvorlig tiltak som vi helst skulle ha sluppet, sier administrerende direktør Petter Jansen i SAS Braathens.

– Vi ser imidlertid ingen annen utvei. Sykemeldingene de siste dagene rammer tusenvis av våre passasjerer, og vi vil gjøre det som er nødvendig for å avklare om dette er en ulovlig aksjon, sier Petter Jansen.