Selv om valgdagen startet med gråvær, skal det lysne utover ettermiddagen.

— Været blir bare bedre og bedre utover dagen. Det blir delvis skyet og perioder med sol, sier meteorolog Olav Krogsæter ved Storm Weather Center.

Ifølge valgforsker Frank Aarebrot, skal ikke været ha noe å si for valgoppslutningen.

— Det er en myte at været har stor innflytelse. Ved folkeavstemningen i 1994 var det et forferdelig grisevær i Nordnorge. Likevel var valgdeltakelsen der en av de høyeste i landet, sier Aarebrot til bt.no.

Motiverte velgere

Han tror valgdeltakelsen i år blir på rundt 78 prosent, muligens høyere.

— Sist var valgdeltakelsen på 75,5 prosent. I situasjoner der folk er motiverte, så stemmer de likevel. De tar gjerne stemmegivningen på veien til og fra jobb, sier Aarebrot.

— Det at du kan stemme ikke bare på parti, men også på regjering, gir ekstra motivasjon. Alternativene er tydeligere. Det gir sannsynligvis høyere valgdeltakelse. Men dette er det mest spennende valget vi har hatt på svært mange år. Det er umulig å spå noe utfall, sier Aarebrot.

Uansett valgresultat, våkner vi opp til en regntung høstdag i morgen.

— I morgen skyer det til og blir regn. Særlig utover ettermiddagen og kvelden blir det store nedbørsmengder. Det blir ganske tett med byger på onsdag også. September er den våteste måneden i året, så det er ikke annet å vente, sier meteorolog Krogsæter.

Ifølge Storm Weather Center lysner det ikke før på torsdag.

<b>VÅGEN:</b> Det er oppholdsvær i Bergen i dag.
<b>MYTE:</b> Ifølge valgforsker Frank Aarebrot er det en myte at været har noe å si for valgdeltakelsen.
øivind christensen