Med svenske TV4 som kilde meldte norsk TV 2 fredag at Sverige skal ha droppet hele kjøpet, men at man på svensk side enn så lenge velger å snakke om en utsettelse av beslutningen.

— Det er ikke grunnlag for å tro at dette er riktig. Jeg ser på det som en ren spekulasjon, sier Godal til NTB.

Sverige venter

På et forsvarsministermøte på Arlanda torsdag bestemte Norge og Finland seg for å kjøpe det europeiske NH-90-helikopteret, men Sverige har ikke truffet noe endelig vedtak. Danmark har valgt å kjøpe det britisk-italienske EH 101.

Dermed sprakk det nordiske felleskjøpet.

TV4 hevder også at en svenske offiser og en svensk forretningsmann, som har deltatt i forhandlingene, har lekket opplysninger til produsenten av NH-90 om at deres helikopter ville bli foretrukket av tre land. Dette skal angivelig ha ført til at prisen ble presset i været med mellom 500 millioner og to milliarder kroner.

Heller ikke dette finner Godal noe som helst hold i.

— Dette ble overhodet ikke nevnt på møtet i Stockholm. Jeg kjenner den svenske forsvarsminister Bjørn von Sydow så godt, at han ville fortalt meg om dette. Det ble ikke nevnt fra svensk side, sier Godal.

Erstatning

Svensk TV4 hevder at konkurrentene kan fremme erstatningskrav, dersom Sverige på bakgrunn av fjernsynskanalens opplysninger likevel velger NH-90. Forsvarsminister von Sydow vil ikke kommentere dette overfor TV4, mens hans pressetalskvinne avviser problemstillingen.

— Vi kommer til å bestemme oss om kort tid. At det enn så lenge ikke er skjedd, beror på noen utestående spørsmål. Men det dreier seg absolutt ikke om dette, sier Paula Burrau til nyhetsbyrået TT.

Finland kjøper 20 helikoptre, mens Norge foreløpig tegner seg for 14. De skal brukes på de nye fregattene og av Kystvakten. Regjeringen har tatt opsjon på ytterligere 10 til redningstjenesten. De første helikoptrene kommer til Norge i 2005.